DE WEEK

Het grootste sociale

schandaal van Nederland schijnt straks minder groot te worden. Werkgevers en werknemers hebben namelijk een oplossing bedacht. Niet dan nadat het midden- en kleinbedrijf ze van een onzalige oplossing wist af te houden, zegt het zelf. Want FNV en VNO-NCW zouden de WAO met goedkope middelen hebben willen `wegdefiniëren'. Zoals ze de werkloosheid naar de WAO hebben weggedefinieerd. Bepaald niet goedkoop.

Of is het de zoveelste schijnoplossing? Keuringsartsen voorspellen dat zieke werknemers zich straks als zo ziek mogelijk voordoen, om maar in aanmerking te komen voor de hoogste prijs.

De sociale partners slaan zichzelf voor hun vondst op de borst. Hoedt u voor hen. Zo ergens sociale conflicten niet beslecht en de kosten afgewenteld worden, dan in het `poldermodel'. Toneel voor schijngestalten.

Koude oorlog

tussen de VS en Europa. Amerika eist dat de Europeanen ophouden met het dumpen van staal. Europa eist dat de Amerikanen ophouden hun exporteurs illegaal te subsidiëren. Van de WTO, de Geneefse scheidsrechter bij handelsconflicten, mag nu Europa de Amerikaanse praktijken met sancties vergelden. Daarvoor zullen de VS Europa betaald zetten.

De gevolgen van deze wederzijdse vergelding zullen zo vernietigend zijn, dat beide partijen wel naar een oplossing moeten zoeken. Kortom: de sancties zullen nooit toegepast worden maar als wederzijdse afschrikking gelden. Wie had dat gedacht?

Dat belooft wat voor de sancties die eurolanden (Duitsland!) opgelegd krijgen als ze niet aan het Stabiliteitspact voldoen. Wordt het lange neus of vergelding?

Denemarken heeft

zijn strijd tegen de invasie van zwerfvuil opgegeven. Het buigt voor Brussel, dat eist dat de Denen hun 20 jaar oude verbod op drankblikjes opheffen. Een verbod dat diende om de recycling van statiegeldflesjes tot een succes te maken. Wat is gelukt. Jaloerse critici zeggen dat het verbod de Deense brouwers moest afschermen. Alsof Heineken geen bier in een flesje kan maken.

Troost voor de

treinreiziger in Nederland. Op het Britse spoor is de toestand erger. Alhoewel daar de privatisering consequent is doorgevoerd. De regering-Blair wil nu met miljarden de spoorcrisis te lijf. Met geld van de City, dat beleefd bedankte. Hoe zou het komen dat in landen als Japan de private spoormaatschappijen een succes zijn en de staatsspoorwegen daarvóór een ramp? Daar rijden de treinen op tijd, is de service voorbeeldig en zijn de treinen zo schoon dat je er van gaat blozen.

China wil zijn

terracottaleger privatiseren. Een van zijn beroemdste toeristische attracties, in 1974 door boeren ontdekt en het praalstuk van zijn eerste keizer, Qin Shihuang, bereidt een beursgang voor.

Bij Christie's wordt de kunstverzameling van Anton Dreesmann geveild, geschat op 24 miljoen euro. KPN zal niet tot de kopers behoren. Het telecombedrijf stopt met de aankoop van kunst en zet een punt achter een traditie van ruim 80 jaar. De kunstverzameling, aangelegd door het staatsbedrijf PTT, dat zich als een mecenas over de kunst ontfermde, wordt niet verkocht. Mooi gebaar. Maar zelfs al zou die een veelvoud van Dreesmanns collectie opleveren, zou KPN's schuld er niet mee worden verkleind. Nog niet door een microscoop. Of is dat de reden?

Het op een oor

na bankroete Enron, eens de grootste energiehandelaar ter wereld, begint op een `Enron-gate' te lijken. Het Amerikaanse Congres heeft zich op de affaire gestort, de accountant ligt onder vuur en de president ontkent dat hij zich persoonlijk heeft ingespannen voor zijn vrienden uit Texas – de surseance bewijst zijn gelijk.

JP Morgan Chase, de op een na grootste Amerikaanse bank, moest in zijn jongste kwartaal bijna een miljard dollar afschrijven en maakt verlies. Afschrijven op Enron, en op Argentinië. En dat land is op weg de banken meer hoofdbrekens te geven. De twee grootste Spaanse banken, die elk drie miljard dollar in Argentinië hebben uitstaan, hebben de meeste reden het benauwd te krijgen.

ABN Amro schiet

lekker op met zijn sanering. Met duizenden tegelijk vertrekken de `misbaren', vooral deeltijdwerkende vrouwen. De vertrekbonus helpt bij het `vrijwillig' opstappen.

Zou zo'n vertrekbonus niet ook de WAO kunnen saneren. Een bedrag ineens, om je weer gezond bij te voelen?

    • Paul Friese