De virtuele jacht op Osama bin Laden

Makers van computerspellen schrikken nog terug voor `jacht op Bin Laden' spelletjes, maar hobbyprogrammeurs voorzien in een behoefte, schrijft Marie-José Klaver.

De Canadese spelletjesfabrikant Digital Leisure ziet ervan af een nieuw spel op de markt te brengen omdat er terroristen in voorkomen. In het laatste level van Digitals Crime Patrol moest de politie het opnemen tegen terroristen, wat volgens het bedrijf na de aanslagen van 11 september niet meer gepast is.

Microsoft heeft direct na de aanslagen de Twin Towers al verwijderd uit zijn populaire Flight Simulator. Ook tal van andere gamesproducenten hebben nieuwe producties gestaakt die met de aanslagen in de Verenigde Staten geassocieerd zouden kunnen worden.

Commercieel gezien is het niet zo verstandig om zo politiek correct te zijn. Gamers voelen juist een toenemende behoefte om virtueel op terroristen te jagen, zegt hoofdredacteur Greg Spyridis van Game Monkeys Magazine in de New York Times. Hij krijgt sinds 11 september veel post met de vraag `in welk spel kan ik lekker op terroristen jagen?'

Voor hobbyprogrammeurs is de strijd tegen het terrorisme geen taboe, maar eerder een inspiratie. Er zijn op het web tal van gratis Osama bin Laden-spelletjes te vinden. De meeste zijn simpele zogeheten flashgames die vanaf een website te spelen zijn. In Kill Osama Bin Laden moet de speler Bin Laden, die zich in een slijterij bevindt, en andere terroristen uitschakelen. De speler kan kiezen voor minimal mess of major carnage (erg bloederig). Als er tien terroristen ontsnapt zijn, is het spel voorbij.

Heel populair zijn de aanvullingen, mods en skins in gamersjargon, die bestaande vechtspellen van bekende fabrikanten omtoveren in antiterrorismegames. Er zijn mods en skins voor Quake en Rogue Spear.

Spelletjesprogrammeur Drew Baye maakte een aangepaste versie van Rogue Spear, een realistisch schietspel dat is gebaseerd op de romans van Tom Clancy. Operation Just Reward, dat duizenden keren op computers is binnengehaald, heeft als doel Bin Laden op te sporen en te vermoorden. ,,People wanted to get this guy, and not all of us can join the Army'', verklaart Baye het succes van Operation Just Reward in de New York Times. Hij is al bezig met een vervolg op zijn eerste spel: The Hunt for Osama bin Laden.

Links:

www.policehumor.com/killosama

www.piestactics.com

webworst.about.com/cs/binladenattacks

    • Marie-José Klaver