De truc met het verfrommelde tientje

Het muntje viel bij Marja van Pesch (56) eigenlijk pas toen op een middag haar man met bankafschriften in de deuropening stond te zwaaien. Of zij haar pasje nog had. Niet dus. Op het pasje in haar portemonnee stond een andere naam. Onbevoegden hadden grote bedragen contant opgenomen, en hun garderobe flink uitgebreid. Ze hadden alleen al in een exclusieve herenmodezaak aan de Noordeinde in Den Haag voor vijfduizend gulden nieuwe pantalons en hemden aangeschaft. Alles bij elkaar was de schade voor Van Pesch 19.203,90 gulden (ongeveer 8.730 euro)

Van Pesch hoefde de hersens niet eens zo lang te kraken om te weten wie haar oplichters waren. Dat moesten de twee keurige jongemannen zijn geweest die haar op 18 september vorig jaar omstreeks half zes 's avonds aanspraken toen zij op het NS-station Den Haag Centraal een kaartje probeerde te kopen bij de automaat.

,,Is dit van u, mevrouw'', had een man van begin twintig, keurig in het pak, haar gevraagd. Hij wees met de punt van zijn schoen naar een blauw propje op de grond. Een tientje. Van Pesch twijfelde even. Toch boog zij om het verfrommelde biljet op te rapen. ,,Misschien is het wel van mij'', zei de man toen. Hij probeerde tijd te rekken, begrijpt Van Pesch nu. Hij pakte ook het tientje vast.

Van Pelsch: ,,Hij begon een spelletje te spelen: `Is het van mij of van u, van wie is het?' Toen hoorde ik iemand pal achter me roepen: `Het is van die mevrouw.' Kennelijk was dat hun teken dat het karwei geklaard was. Die tweede man had de hele tijd achter me gestaan. Die moet over mijn schouder hebben meegekeken toen ik mijn pincode intoetste.''

Van Pesch bedankte de heren. Ze liepen weg. Van Pesch haalde het pin-pasje en het treinkaartje uit de automaat, stopte het tientje in haar portemonnee en wandelde naar de trein die haar naar haar vrijwilligerswerk bij de Raad van Kerken in Leiden zou brengen.

Slachtoffers van `tientjestruc' hebben zich inmiddels georganiseerd. Slachtoffers Pinpasfraude is een initiatief van Barbara van Dijk, een studente tandheelkunde wier ouders ook zijn opgelicht. Volgens Van Dijk slaat de bende alleen al op het station in Den Haag gemiddeld acht keer per week toe. De truc wordt ruim een jaar met succes toegepast op stations in het hele land, minstens een keer per week, zegt de spoorwegpolitie. Sinds de jaarwisseling is het tientje vervangen door het vijf-eurobiljet, zegt de politie. Nadere informatie kon de woordvoerder niet geven. Evenmin kon zij melden of er ooit arrestaties zijn verricht.

Volgens Van Dijk dat het gaat om verschillende bendes die nauw samenwerken. Dit maakt zij op uit de overeenkomsten in de wijze waarop ze opereren. De belangenvereniging telt ondertussen dertig leden. Bijna allen houders van giropassen. De postbank vergoedt dergelijke schade niet helemaal, daarom hebben giropashouders behoefte aan het bundelen van hun krachten. Het hoogste bedrag dat is buitgemaakt, bedraagt 22 duizend gulden.