David Daniels en Fabio Biondi

Geen mooiere Vivaldi dan de vocale Vivaldi. Behalve zijn weergaloos beeldende instrumentale muziek is er óók nog tekst met betekenis én een zanger met vaak verbazingwekkende virtuositeit. Zoals David Daniels, die onlangs bij de Nederlandse Opera furore maakte in de Händel-opera Giulio Cesare.

David Daniels is een fenomenale countertenor, een tenor met een vrouwelijke hoogte.

Zulke stemmen klinken vaak geforceerd, maar Daniels heeft een volkomen natuurlijk geluid, bovendien nog echt mannelijk. Hij zingt enkele van Vivaldi's allermooiste religieuze vocale muzieken: het Stabat Mater, Nisi Dominus en Longe mala. Snel en langzaam wisselen elkaar af, net zoals in de Vier jaargetijden, waaraan de muziek soms herinnert.

Het aansprekendste is het slepende `Cum dederit' in Nisi Dominus. Het bijzonderste in de fantastische begeleiding o.l.v. Fabio Biondi zijn de oosterse klanken op track 16 tussen 3.20 en 3.30. Men hoort dat Vivaldi in Venetië ooit oosterse muziek hoorde.

Vivaldi door David Daniels en Fabio Biondi. (Virgin 5 45474 2)

Op de kunstpagina ook elke doordeweekse dag een cd-bespreking.

    • Kasper Jansen