Cocktaillounge voor dertig plus

Gekleurde tl-buizen maken van elke uitgaansgelegenheid een hip bordeel.

Lukas Keijser in verwarring bij de uniseks-wc.

In steden als Barcelona en Berlijn met respectievelijk een redelijk spannend en een zeer spannend uitgaanscircuit, valt één ding op: in bars en disco's zie je overal tl-verlichting. Aan muren, aan plafonds, in figuren gestileerd en veelal zonder bak of kap. Soms zijn de buislampen gekleurd, zoals in de Berlijnse hiphop-bar H2O, waar tegen de muren en tussen de ramen tientallen oranje tl-balken zijn bevestigd. Van buitenaf heeft H2O iets weg van een hip bordeel.

In Nederland lijkt tl nog altijd synoniem voor goedkoop. Deze verlichting kwam tot voor kort in het nachtleven niet verder dan het koffiehuis en, in het rood, de peeskamer. Maar langzaamaan begint er verandering in te komen, zo blijkt onder andere uit cocktaillounge en (lunch)restaurant Mme. Jeannette, eigendom van megaparty-organisator ID&T en gelegen nabij het Heinekenplein in Amsterdam.

De tl is hier wel weggemoffeld onder verlaagde plafonds. Ook is het een chique soort: de kleur verandert steeds. Het gaat van roze naar blauw, geel en rood.

De verlichting past bij de inrichting. De muren en de vloer zijn wit, de tafels van donker hout. De banken en poefs zijn bekleed met licht leer en harige huiden. Het personeel loopt in handgemaakte schorten, waarop bloemen zijn geappliceerd. Een dj draait relaxte platen. Mme. Jeanette was direct na de opening, afgelopen zomer, the talk of the town en nog steeds zit het vol. Wel is het publiek veranderd, zoals vaak gebeurt met nieuwe uitgaansgelegenheden. Kwam er eerst hip en wat jonger, nu is het vooral dertig plus en keuriger.

De tl mag dan nog wat verscholen zijn, wat Mme. Jeanette wel weer aan eigentijds heeft – in tegenstelling tot de buitenlandse bars – zijn uniseks-toiletten. Er zijn er weliswaar twee, maar je kunt gaan waar je wil. Dat hebben meer bars in Amsterdam, zoals Zouk aan de 1e Constantijn Huygensstraat. Niet zelden raak je in gesprek met iemand die er, na wat drank, door in verwarring raakt. Het Amsterdamse loungerestaurant Supperclub heeft overigens ook uniseks-wc's, maar daar is toch weer onderscheid gemaakt. De ene kant is voor `homo', aan de andere kant hangt een bordje `hetero'.

H2O, Kastanienallee 16, Berlijn (Prenzlauer Berg).

Mme. Jeanette, 1e van der Helststraat 42, Amsterdam, 020 673 3332.

Lukas Keijser: lk@nrc.nl