Opinie

    • Youp van ’t Hek

Blond & Blind

,,Anders had hij het mij wel verteld'', zei de lieve Máxima over het feit of haar vader wel of niet iets wist van de martelingen en verdwijningen van de politieke tegenstanders van de verschrikkelijke Argentijnse junta, waar hij zelf deel van uitmaakte. Wat een naïeve schat. En dat wordt onze koningin. Opeens zie ik de eettafel van de Zorreguietaatjes voor me. We hebben het over 1978. Papa komt wat later thuis. De kinderen zitten al aan hun toetje. Hij informeert naar de studieresultaten van zijn kroost en de kinderen jokken keurig dat het goed gaat.

,,En jij papa? Druk?'' vraagt de kleine Máxima.

,,Inderdaad'', antwoordt de sympathieke kindervriend Jorge, ,,we hebben er deze week weer een hoop preventief moeten ruimen.''

Omdat papa op landbouw zit vraagt de lieverd: ,,Dieren papa?''

,,Nee pop, mensen. Mensen die het met papa en papa's vriend Videla niet eens zijn.''

,,Hoe doen jullie dat papa?''

,,We pakken ze op, martelen ze tot ze namen noemen, donderen ze dan in een vrachtvliegtuig en flikkeren ze boven de oceaan naar beneden.''

,,Dan zal je wel moe zijn papa? Ga je slapen?''

,,Nee ik ga nog even dansen vanavond. Anders krijg ik stijve heupen!''

Zo zie ik nu ook het kind van Ronald Koeman voor me. Papa komt thuis van het trainingskamp in de Algarve, informeert bij de kinderen hoe het op school gaat en om geen antwoord te hoeven geven vraagt zijn zoon: ,,Is dat nou waar papa, wat er in de Weekend en inmiddels in alle kranten staat?''

,,Hoe bedoel je?''

,,Wat ik bedoel? Ik heb het over dat geile miepie, die de meest heftige dingen over jou en haar beweert!''

,,Ja jongen, papa heeft die derderangs snol een keertje of vijf helemaal uitgewoond en zij heeft papa op het gebied van de liefde een hoop dingen geleerd. En daarom moet mama niet zeuren, want die heeft daar heel veel baat bij gehad. Mama en ik hangen tegenwoordig regelmatig in de gordijnen of de kroonluchter. En dat was vroeger wel anders. Als je het al bijna twintig jaar op zijn Gronings doet, dus heel saai recht op en neer en altijd op vrijdagavond of zondagochtend, dan ben je wel toe aan een beetje variatie.''

Het is wel heel erg dom van onze toekomstige koningin dat ze denkt dat haar vader het haar wel verteld zou hebben. Ook lekker dat onze kroonprins weer even ouderwets mee blunderde. Kok had het hem na zijn misstap in New York nog zo goed uitgelegd, maar ja, blond hè. Nog blonder is Ronald Koeman, die terecht een proces won van het putluchtblaadje Weekend en zijn overwinning vierde met een rehabiliterend interview in De Telegraaf. Afgelopen zaterdag prijkte hij samen met zijn vrouw supertuttig voorop deze kwaliteitskrant. In het interview vertelde hij dat het een schande was wat de roddelpers wel niet allemaal flikte tegenwoordig. Nou mag je dat overal vertellen, maar niet in De Telegraaf, de moeder van het weekblad Privé, dat weer is opgericht door de vunzige grafschenner Henk van der Meijden. Het seksuele leven van wie dan ook gaat ons niets aan. Of het nou wel of niet waar is. Al laat Ronald zich wekelijks dubbelklutsen in een Fiatje 500 door Joop Schafthuizen en Pim Fortuijn met zijn volledige nieuwe fractie, dan moet hij dat lekker zelf weten. Mij gaat het niet aan en geen enkele randdebiel mag er over schrijven. Dus ga dat gajes uit de weg. En met dat gajes bedoel ik zeker De Telegraaf. Anders ben je niet alleen blond, maar ook nog blind.

Ronald en zijn vrouw kunnen veel leren van de film Fatal Attraction. Waarom wordt de roddelmaffia trouwens steeds zo mild gestraft? Waarom krijgen die bunzings geen miljoenenclaims, zodat ze het voor altijd afleren? Een miljoenenclaim is volgens mij nog te weinig. Je moet zo'n roddeljournalist oppakken, martelen tot hij namen van collega's noemt, daarna in een vrachtvliegtuig laden en boven het Nauw van Calais lekker dumpen. Ik zou dat klusje graag klaren. En later zou ik nooit aan mijn kinderen vertellen dat ik aan deze verdwijningen heb meegewerkt. Ik ben namelijk niet blond. Net als papa Zorreguieta.

    • Youp van ’t Hek