Beleggen voor de zakelijke mecenas

MeesPierson heeft als enige bank een beleggingsfonds voor de zakelijke weldoener. Alleen maar `aandeeltjes kopen' is zo saai. Het is veel `leuker' om in kleine bedrijven te investeren. Minimale inleg: een half miljoen euro. ,,En het moet geen probleem zijn als je je geld kwijtraakt.''

Markwin Marin is 31 jaar en investeert in kleine bedrijven. ,,Dan heet je tegenwoordig een informal investor.'' Op zijn negentiende begon hij als ondernemer. Zijn ouders leende Marin 11.000 gulden. Met een paar studievrienden richtte hij vervolgens het telemarketing bedrijf Kaekel & Company op. Later kocht hij ook nog wat studentenpanden op in Rotterdam. Inmiddels is hij grootaandeelhouder van communicatiebedrijf Sparks Europe met een omzet van zo'n 20 miljoen euro. ,,Maar op afstand, ik zit niet meer in de dagelijkse leiding.''

Marin is sinds kort de beheerder van het nieuwe beleggingsfonds MeesPierson Informal Opportunity Fund. Een privaat beleggingsfonds voor de gefortuneerden van deze wereld. Het is een alternatief voor vermogende particulieren die niet alleen op de beurs willen beleggen, maar ook actief willen investeren in kleine bedrijfjes. MeesPierson is de enige bank in Nederland die een dergelijk fonds aanbiedt.

,,Het gaat verder dan alleen maar aandelen kopen. De deelnemers aan het fonds worden ook betrokken als adviseurs bij de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd'', legt Marin uit. Wie mee wil doen, moet bereid zijn 500.000 euro, verspreid over vier jaar, te investeren. De investeerder legt zich bovendien vast voor zeven jaar. In totaal zal het fonds, dat officieel op 30 januari van start gaat, een vermogen krijgen van 20 miljoen euro.

,,Niet iedereen die geld heeft kan meedoen. We zeggen altijd dat het geen probleem zou moeten zijn als je je geld kwijtraakt. Het mag dus niet om het laatste dubbeltje van de belegger gaan'', zegt Ronald Dirksen, directeur private equity van MeesPierson.

Marin is straks vooral verantwoordelijk voor de zogenoemde dealflow. Wat zijn aardige bedrijfjes en moet het fonds er in participeren? ,,Van een lijst met twintig tot dertig bedrijven, is er op zijn hoogst één interessant. Je bent voortdurend bezig. Maar ik vind het leuk om hard te werken. Ik ben nog jong en redelijk ongebonden en participeer zelf ook.''

Hij moet natuurlijk ook op tijd bepalen wanneer een belang uit de portefeuille verkocht kan worden. Een stichting met drie actieve participanten, een zogenoemd investment committee, moet Marins aan- en verkoopvoorstellen goedkeuren.

Inmiddels doen er vijftien investeerders mee met het fonds. Het zijn gewezen ondernemers, voormalige directeurs-grootaandeelhouders, mensen met oud geld of managers die er nog wat naast willen doen. Ze komen uit de detailhandel, de uitzendbranche, industrie, software-sector, consultancy of hebben - in een enkel geval - voor de overheid gewerkt. Ze hebben adresjes, telefoonnummers, kennen de juiste mensen en beschikken over de nodige vrije tijd.

Het omvangrijke bestand van vermogende cliënten van MeesPierson, vroeger ook wel de bank voor miljonairs genoemd, bood genoeg potentiële geïnteresseerden. ,,Maar het is ook belangrijk dat het geen solisten zijn. De deelnemers moeten het leuk vinden om in een groepje te functioneren. Daarom voeren wij uitvoerige gesprekken met kandidaten'', zegt Dirksen van MeesPierson. ,,De participanten brengen behalve geld ook kennis en hun netwerk in'', zegt Marin. Vier keer per jaar komen ze bijeen. Dirksen: ,,In een ander fonds zit een klant die zes maanden per jaar in Frankrijk woont. Hij komt speciaal overvliegen om bij die bijeenkomsten te zijn. Dat vindt hij gewoon leuk.''

De investeringsmogelijkheden zijn niet onbeperkt. Startende bedrijven met alleen nog maar mooie plannen hoeven niet te rekenen op de informal investors van MeesPierson. Marin: ,,Als je met je hele hebben en houden in een beginnend bedrijf zit, en je wilt er uit stappen kan dat moeilijk zijn. Zeker als de markt even tegen zit. Bij een groter bedrijf is het eenvoudiger, omdat een koper dan makkelijker een belang kan overnemen, en niet meteen het bedrijf zelf hoeft te gaan runnen.''

Het moeten bovendien solide bedrijven zijn. Zij die rode cijfers schrijven, vallen af. De investeringen lopen van een 0,5 miljoen euro tot 2 miljoen euro. Langer dan drie jaar zal het fonds een belang in een onderneming niet vasthouden, zo luidt de strategie. De selectie van potentiële investeringskandidaten wordt mede bepaald door de kennis en achtergrond van de deelnemers. ,,Stel dat we geld steken in een jong retailbedrijfje, dan is het de bedoeling dat een van de investeerders met verstand van detailhandel zich er op de achtergrond mee gaat bemoeien. Een soort coachfunctie'', zegt Marin.

En heeft een bedrijfje bijvoorbeeld exportsubsidie nodig, dan heeft de club van Marin wel iemand die de weg weet in Den Haag. Dirksen: ,,Wij kijken op dit moment naar een onderneming die opblaastenten maakt. Dat soort tenten wordt gebruikt bij noodsituaties, waarbij plotseling behoefte is aan onderdak.''

Het is `leuk' om een bedrijf verder te helpen opbouwen, vindt Gé Geurts (47), algemeen-directeur van uitzendbureau Creyf's Nederland. Hij is een van de deelnemers en zit ook in het investment committee. ,,Van banken moeten jonge ondernemingen het vaak niet hebben. Die willen brand onder water nog verzekerd hebben. Ze willen altijd zekerheden hebben, en dat is lastig voor ambitieuze bedrijven die willen groeien.'' Er is maar één nadeel aan het fonds, vindt Geurts: ,,Er doet maar één vrouw mee. Dat is wel weinig.''

Maar waarom koopt iemand, die ook nog een drukke baan heeft, niet gewoon aandelen op de beurs als hij wil beleggen. Geurts ,,Omdat ik nu als algemeen directeur minder opgeslokt wordt door operationele taken, hou ik meer tijd over. Dat geeft me de mogelijkheid actief bezig te zijn met een onderneming waarin ik zelf beleg. En je kan wel gaan beleggen in aandelen op de beurs, maar als kleine belegger kan je dan toch geen invloed uitoefen op het beleid. Je zou maar geld hebben gestopt in Enron. Nu krijg je de mogelijkheid om ondersteuning te geven.''

Het voorgespiegelde rendement is overigens niet onaardig in deze tijden met slappe beurskoersen. ,,Bij onze twee vorige informal investment-fondsen, die nog lopen, zijn bij individuele deals rendementen gerealiseerd van 20 tot 25 procent'', zegt Dirksen. De gerealiseerde winsten bij verkoop van belangen worden meteen uitgekeerd aan de leden van het fonds.

Zijn er risico's? Op de voorlaatste pagina van de brochure van het fonds staat in kapitalen: De mogelijkheid bestaat dat de participant het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

Oud Procter & Gamble topman Durk Jager is tegenwoordig ook informal investor. In een interview liet hij onlangs weten dat hij met een groepje mensen, de Queen City Angels, investeert in jonge bedrijfjes. Jager doet eigenlijk hetzelfde als wat Roel Pieper doet sinds hij bij Philips weg is. Ook Pieper is actief als investeerder in beginnende innovatieve bedrijven. Volgens de gids Quote Venture Capital kent Nederland in ieder geval twaalf clubs van informal investors, waaraan vaak ondernemers van naam verbonden zijn. Denk bij voorbeeld aan voormalig dj Willem van Kooten en havenbaron Willem Cordia.