Arend Glas?

Bobsleeër Arend Glas was in het verleden lid van de extreem-rechtse partij CP'86. Moet Glas worden uitgesloten van deelname aan de Winterspelen in Salt Lake City?

Paul Foortse, topsportadviseur: ,,Ik begrijp weinig van de commotie rondom Glas. Op jonge leeftijd heeft hij een keer contact gezocht met CP'86, niet meer dan een jeugdzonde eigenlijk. Hij heeft verder nooit een strafbare daad begaan, inmiddels heeft hij ook afstand genomen van het rechts-extremistische gedachtegoed. Omdat er nu veel meer media zijn dan vroeger, is de daad van Glas opeens nieuws. Die nieuwsbulletins moeten ook vol. Ik kan me overigens niet voorstellen dat Glas op de Spelen nog door zijn verleden wordt achtervolgd. Of Glas ook naar Salt Lake City zou mogen als hij nu een overtuigd rechts-extremist zou zijn? Natuurlijk, in dit land bestaat er zoiets als vrijheid van meningsuiting.''

Albert Voorn, ruiter: ,,Het zou onzin zijn om Glas niet naar de Spelen te sturen. Als je in Nederland tot de andersdenkenden behoort, heb je een probleem. Ik zou ooit meedoen aan het tv-programma Kopspijkers, maar nadat de redactie hoorde dat ik een fervent voorstander ben van de doodstraf, was ik niet welkom. Nederland zou eigenlijk een democratische dictatuur moeten zijn, een politiestaat met bepaalde vrijheden. Het huidige, democratische stelsel is in ieder geval slecht. Maar dat mag je in dit land niet zeggen. Ook Glas ontdekt nu hoe tolerant Nederland is. Die jongen heeft geen strafbare feiten gepleegd, dus waarom zou hij dan niet naar de Spelen mogen? Hij moet worden beoordeeld op zijn sportieve prestaties.''

Philippe van der Sanden, woordvoerder Vlaams Blok: ,,Een aantal jaren geleden maakte de hardloper Ronald Desruelles bekend dat hij sympathie koesterde voor het Vlaams blok. Later nam hij afstand van die woorden, de grond werd hem te heet onder de voeten. Onder druk van de publieke opinie veranderde hij zijn mening. Het verschil met Glas was dat de sportieve loopbaan van Desruelles al voorbij was. Er zijn veel Vlaamse sporters die het eens zijn met onze visie, maar ze durven daarvoor niet openlijk uit te komen. Kennelijk wordt het Glas in Nederland ook niet in dank afgenomen dat hij ooit actief was voor CP'86. Glas is een sporter, geen politicus. Hij moet worden beoordeeld op zijn prestaties. Zelfs al was Glas nu nog een aanhanger van CP'86, dan mag dat nooit een reden zijn om hem niet naar de Spelen te sturen.''

Arend Glas: ,,Via de middelbare school ben ik in contact gekomen met CP'86. Het was jeugdige onbezonnenheid, ik heb nooit enige sympathie gekoesterd voor de ideeën van die partij. Uit nieuwsgierigheid heb ik me in hun plannen verdiept. Het is raar dat uitgerekend op dit moment mijn jeugdzonde naar boven komt. Net nu ik me probeer te kwalificeren voor de Spelen, probeert men mij zwaar te beschadigen.''

A.V. van Aardennen, secretaris Bob- en Sleebond Nederland: ,,Onze bond vindt het voldoende dat Glas afstand heeft genomen van de visies van CP'86. Een paar uur nadat bekend werd dat hij lid was geweest van die partij, hebben we contact met hem opgenomen. Hij was verrast en terneergeslagen. Dat de complete Nederlandse media over hem zijn heengevallen verrast me niet. Nu Glas een verklaring heeft afgelegd is de zaak voor ons afgedaan. Het zou niet sportief zijn om hem vanaf nu met zijn verleden te blijven confronteren. Als Glas een week geleden voorop had gelopen in een extreem-rechtse betoging, hadden we steviger ingegrepen.''

René van de Kerkhof, oud-voetbalinternational en verkiesbaar voor de politieke partij Helmond Actief: ,,Iedereen heeft vroeger fouten gemaakt, Arend Glas dus ook. Hij heeft afstand genomen van CP'86 en spijt betuigd. Dat moet voldoende zijn om hem naar de Spelen te laten gaan. Hij heeft veel gezeur aan zijn kop gehad en moet nu de mogelijkheid krijgen om zich in alle rust te kwalificeren voor Salt Lake City. Het is opvallend dat er in Nederland zoveel gezegd en geschreven is over die jongen. We hebben toch niet met een overtuigd rechts-extremist te maken? En ook al was hij een overtuigde nationalist geweest, dan nog moet hij worden beoordeeld op zijn sportieve prestaties.''

    • Marcel Abrahams