Aanpassingen in koersenoverzicht

Tientallen lezers hebben de afgelopen week gereageerd op veranderingen op de koersenpagina's van NRC Handelsblad die per 7 januari jongstleden werden doorgevoerd. Het terugbrengen van de dagelijkse omvang van twee pagina's naar één van maandag tot en met vrijdag leverde op enkele uitzonderingen na instemmende reacties op. De publicatie van koersgegevens van rond het middaguur in een krant die na sluitingstijd van de beurshandel bij de lezer op de mat ligt, is anno 2002 voor veel lezers overbodig. Internet en teletekst bieden hier voor velen inmiddels uitkomst.

De veranderingen in het uitgebreide koersenoverzicht in de zaterdagkrant leverde opmerkelijk veel reacties op. De reacties hadden bijna allemaal betrekking op twee gegevens die niet meer waren terug te vinden: de hoogste en de laagste koers van de afgelopen week van beursfondsen. Deze hoogste en laagste weekkoersen blijken voor veel beleggers onder de lezers cruciaal voor technische analyses. De zaterdagse koersenpagina's van deze krant vormen voor hen een onmisbare bron van informatie. Dat hebben wij onderschat. Om die reden hebben we besloten de twee gegevens zo snel mogelijk weer op te nemen in de koersenlijsten. Daarom treft u vandaag tussen de gegevens `slot vorige week' en `slot deze week' de hoogste en laagste weekkoersen weer aan. De terugkeer van deze informatie gaat ten koste van twee andere data: de procentuele afwijking van het 200-daags koersgemiddelde (% Afw 200dgn) en het procentuele verschil tussen de slotkoers van vorige week en de slotkoers van deze week (% vrsch) vervallen.

Een enkele lezer vroeg zich af waarom de koersinformatie van een aantal buitenlandse fondsen niet meer in de koersenlijsten is terug te vinden. Dat heeft te maken met de vervanging van de rubriek Euroselectie door Internationale Selectie Blue Chips, een groep van 200 internationale fondsen geselecteerd en geanalyseerd door onze koersenleverancier Financiële Diensten Amsterdam (FDA), verdeeld in sectoren die elk hun eigen index hebben. De nieuwe selectie van fondsen heeft tot gevolg dat enkele fondsen van de pagina zijn verdwenen. Maar daar staat tegenover dat het overzicht van internationale koersontwikkelingen in de belangrijkste branches en sectoren is toegenomen.

Van de actuele koersinformatie die de krant sinds begin deze maand aanbiedt via de website (www.nrc.nl/beurs) wordt veel gebruik gemaakt. Via de site is een compleet en dagelijks overzicht van beurskoersen beschikbaar.