Winst Microsoft en IBM verder omlaag

Microsoft en IBM, twee toonaangevende bedrijven in de technologiesector, hebben de afgelopen drie maanden hun nettowinst zien dalen ten opzichte van een jaar eerder, met respectievelijk 13 en 15 procent. Bij Microsoft waren vooral juridische kosten oorzaak van de lagere winst, IBM zag de vraag naar pc's, computerchips en diensten afnemen.

Microsoft moest hoge kosten maken voor de rechtszaak die door de Amerikaanse overheid was aangespannen wegens vermeend machtsmisbruik van de dominante softwaremaker. De nettowinst in kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,28 miljard dollar (2,59 miljard euro). De winst per aandeel was met 41 dollarcent in overeenstemming met verwachtingen van analisten.

De kwartaalomzet kwam uit op 7,74 miljard dollar, een stijging van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral nieuwe producten, zoals het besturingsprogramma Windows XP en de spelcomputer Xbox, droegen bij aan de omzetstijging.

Voor het gehele jaar handhaaft het concern zijn verwachtingen: een nettowinst van ongeveer 29 miljard dollar en een omzet van 11,5 miljard dollar. Analisten hoopten dat de winstverwachting naar boven zou worden bijgesteld. Microsoft hanteert een gebroken boekjaar dat eindigt op 30 juni.

IBM's winst kwam in het vierde kwartaal uit op 2,33 miljard dollar. De omzet was 22,8 miljard dollar, 11 procent minder dan in het vierde kwartaal een jaar eerder. Vooral de inkomsten uit dienstverlening aan klanten vielen tegen. IBM zegt dat het aan het einde van het vierde kwartaal nieuwe contracten heeft gesloten ter waarde van 15 miljard dollar. De vruchten daarvan zullen pas komend kwartaal worden geplukt.

Het afgelopen jaar behaalde IBM een omzet van 85,8 miljard dollar, een daling van 2,9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De nettowinst daalde het afgelopen jaar met 4,6 procent tot 7,7 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg in 2001 4,35 dollar.

Financieel bestuurder J. Joyce noemde de door analisten geschatte winst per aandeel voor het komende hele jaar van 4,81 dollar ,,redelijk''. Joyce verwacht dat de divisies voor pc's, halfgeleiders en harde schijven het komende jaar beter doen. Het afgelopen jaar presteerden deze het slechtst.

Volgens marktonderzoeker Dataquest stijgen de pc-verkopen dit jaar met 4 procent, na een daling van 4,6 procent in 2001. Microsoft liet tegengestelde geluiden horen. Volgens de softwareproducent zullen de verkopen in de eerste helft van 2002 tegenvallen. Eerder rekende het bedrijf op een stijging.