VS opnieuw in bezit van mogelijke terreurvideo

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft gisteren foto's en videobeelden vrijgegeven van vijf vermoedelijke leden van het terreurnetwerk Al-Qaeda. De vijf zouden terroristische aanvallen hebben beraamd. Met de vrijgave van de beelden hopen de VS informatie over de verblijfplaats van de vijf in te winnen.

Van slechts één man kennen de VS de nationaliteit: de Jemeniet Ramzi bin al-Shibh. Bin al-Shibh wordt in de aanklacht tegen Zacharias Moussaoui, tot nu toe de enige die terechtstaat voor de aanslagen van 11 september in de VS, genoemd als medeplichtige. Al-Shibh zou samen met Mohammed Atta hebben gewerkt aan aanslagen op de VS. Atta was een van de kapers die op 11 september met een vliegtuig de torens van het WTC in New York invloog.

De andere verdachten zijn geidentificeerd als Abd Al-Rahim, Muhammad Sa'id Ali Hasan en Khalid Ibn Muhammad Al-Juhani. De vijfde man is onbekend.

De beelden zijn gevonden in een huis in de Afghaanse hoofdstad Kabul waar de militaire voorman van terroristenleider Osama bin Laden, Mohammed Atef, zou hebben gewoond. Naar wordt aangenomen is Atef bij een Amerikaans bombardement gedood.

Volgens de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, tonen de beelden ,,jonge mannen die, wat mogelijk boodschappen over martelaarschap zijn, voordragen.'' Wat de mannen precies zeggen, kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. Tijdens een vertoning van de videobanden voor journalisten was het geluid door de Amerikaanse autoriteiten weggehaald. Dit zou zijn gedaan omdat de boodschap mogelijk aanwijzingen voor andere terroristen bevat.

Volgens Ashcroft vormen de mannen een grote bedreiging, en blijkt uit de beelden dat zij ,,getraind en bereid zijn om in de toekomst zelfmoordacties uit te voeren.'' Hij vroeg het publiek de mannen ,,te herkennen, te vinden en uit te schakelen''. Er zijn geen aanwijzingen dat de vijf in de VS zijn. ,,Deze mannen kunnen zich overal bevinden'', aldus Ashcroft.

In Groot-Brittannië heeft de politie vanochtend in Leicester bij een grote antiterrorisme operatie zeker acht mannen aangehouden. In Londen werden twee mensen gearresteerd. De politie vermoedt na een tip via een aangehouden Algerijn dat Al-Qaeda in Leicester leden heeft geworven. Gisteren werden in de stad acht mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij Al-Qaeda.

Twee Algerijnen die in september in Leicester werden gearresteerd voor het beramen van terroristische aanslagen en voor het overtreden van immigratiewetten, blijven in voorarrest, zo bepaalde een Britse rechter vanochtend. De twee zouden lid zijn van Al-Qaeda, en worden beschuldigd van het plannen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.

Bij een inval in een mogelijke verblijfplaats van Al-Qaeda-leden in de Filippijnen zijn vanochtend drie mannen gearresteerd. De politie vond tevens een grote hoeveelheid explosieven en wapens.