Verlies Northwest en US Airways

KLM-partner Northwest Airlines en US Airways hebben gisteren hun cijfers bekendgemaakt over het vierde kwartaal van 2001. Beide luchtvaartmaatschappijen moesten een groot verlies incasseren, respectievelijk 216 miljoen dollar (245 miljoen euro) en 1,01 miljard dollar. Een andere luchtvervoerder, Southwest, boekte winst: 63,5 miljoen dollar.

Northwest moest gerekend over heel 2001 een verlies van 423 miljoen dollar incasseren. In 2000 maakte het bedrijf nog winst: 256 miljoen dollar. Northwest schrijft het slechte resultaat toe aan de gevolgen van de terroristische aanslagen met passagiersvliegtuigen, op 11 september in New York en Washington. Voor US Airways verliep 2001 nog slechter: een recordverlies uit het laatste kwartaal bracht het totaalverlies voor het jaar op 1,97 miljard dollar. Ook het afremmen van de groei van de Amerikaanse economie speelt de burgerluchtvaart parten.

Southwest, de grootste maatschappij op het gebied van vluchten tegen lage tarieven, ter wereld, zag de inkomsten als gevolg van het terrorisme eveneens dalen, maar wist desondanks over 2001 nog winst te maken: 511 miljoen dollar. De luchtvaartsector maakt sinds 11 september een grote crisis door. Eerder deze week maakten American Airlines en Continental hun kwartaalcijfers bekend, met een gezamenlijk verlies van 900 miljoen dollar. Toch heerst er in de sector enig optimisme. ,,Het ergste is voorbij'', aldus een woordvoerder van American Airlines. Northwest verwacht veel van het ingebruiknemen van 61 nieuwe vliegtuigen dit jaar; 38 daarvan vervangen oudere toestellen, 23 worden toegevoegd aan de vloot van regionale vliegtuigen van Northwest.