Veel insecten op antiquarenbeurs

Insecten scoren hoog op de 23ste Europese antiquarische boeken- en prentenbeurs, die vanmiddag in de RAI is geopend. Een van de hoogtepunten is De Europische Insecten, Nauwkeurig onderzogt, na 't leven geschildert, en in print gebragt van Maria Sibylla Merian (1647-1717). In deze eerste editie uit 1730 met meer dan 250 gekleurde platen staan beschrijvingen en afbeeldingen van planten, padden, slangen en hagedissen en van ,,de Voortteeling en wonderbaerlyke Veranderingen der Surinaamse Insecten'', alles natuurgetrouw geschilderd in de eigen leefomgeving.

Merian was een bijzondere, voor haar tijd buitengewoon ondernemende vrouw. Ze scheidde van haar man en trok met haar twee dochters naar Suriname om er de insecten te kunnen bestuderen en schilderen. Het Teylers Museum in Haarlem wijdde in 1998 een tentoonstelling aan Merian en recent verscheen een roman van Inez van Dullemen over haar leven. Het nu aangeboden werk wordt beschouwd als een van de mooiste natuurhistorische boeken die ooit zijn verschenen. Antiquariaat Acanthus uit Utrecht vraagt er 145.000 euro voor.

Insecten zijn er ook bij Dieter Schierenberg uit Amsterdam in Histoire naturelle des Lepidopteres ou Papillons de France (1821-36), een Frans standaardwerk over vlinders in dertien delen met 418 handgekleurde gravures van vlinders. Prijs: 4450 euro.

Het aanbod van de ruim veertig standhouders uit heel Europa varieert sterk in prijs en periode. Recent werk is er bijvoorbeeld van Andy Warhol, te vinden bij het Zweedse Antikvariat Kulturbryggarna in een album met 48 portretten van actrice Ingrid Bergmann (120 euro). Litho's van M.C. Escher zijn te koop bij Ronald Jansen, waaronder het bekende Klimmen en dalen (11.350 euro). Aenigma Books and Prints uit Amsterdam biedt voor 3400 euro een promotiefoto uit 1963 aan van The Pickles, met in blauwe ballpoint de handtekeningen van de vier Beatles die dat jaar op tournee waren door Zweden.

Boekhandel J. de Slegte heeft een luxe editie van het boek Waterloo van de Franse historicus H. Houssaye uit 1815, geprijsd op 10.000 euro, omdat het twee gesigneerde brieven van Napoleon Bonaparte en zijn oudere broer Joseph Bonaparte bevat. Ook is een originele aquarel toegevoegd van de Franse militaire schilder Édouard Detaille met Napoleon zittend op een stoel op een slagveld.

En wie wil zien hoe Amsterdam er vroeger uitzag vindt bij de Duitse gebroeders Haas een keuze uit plattegronden van 1572 tot 1844, voor prijzen tussen 55 en 7500 euro.

Europese Antiquarische boeken- en prentenbeurs. RAI Congres Centrum, Europaplein, Amsterdam. T/m 20 januari, vr 16-21u, za en zo 11-18u. Tel. (020) 5445951.

    • Gerda Telgenhof