Replica's wapens in kraakpand blijken geverfd speelgoed

De ,,tientallen replica's van wapens' die de Amsterdamse politie gisteren in beslag zegt te hebben genomen bij een huiszoeking in het krakersbolwerk Vrankrijk aan de Spuistraat, zijn zwart geschilderde plastic speelgoedpistolen. Dat zeggen bekenden van de man bij wie de `wapens' zijn weggehaald.

Volgens persofficier van justitie S.de Klerk waren de speelgoedwapens door ze zwart te schilderen geschikt voor `afdreiging'. Op een afstand en in het donker zouden de speelgoedwapens niet van echt zijn te onderscheiden. ,,Die mag je ook niet aan de muur hangen. Het is aan de politie om, als ze die wapens tegenkomen, te beslissen of ze die meenemen of niet.' De politie wil geen commentaar geven.

De actie van de politie volgde op de arrestatie van een 36-jarige Spanjaard die ervan wordt verdacht samen te werken met een commando van de Baskische terreurorganisatie ETA. Juan Ramón Rodríguez F., alias `Marc', werd woensdag rond het middaguur in de Amsterdamse binnenstad aangehouden.

De `wapenreplica's' vallen volgens een persbericht dat de politie gisteren uitbracht, onder Wet wapens en munitie. Ze behoren niet toe aan de Spaanse verdachte.

De vermeende wapens hangen volgens getuigen al ruim tien jaar op de kamer van de kraker in Vrankrijk. Volgens een oud-bewoonster van het pand verzamelde de man het speelgoed. ,,We kochten voor zijn verjaardag die dingen bij Bart Smit, schuurden ze en verfden ze zwart.'

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat de spoedige afwikkeling van de ETA-zaak niets te maken heeft met een `voorschotje' op het EU-arrestatiebevel.

Het openbaar ministerie liet gisteren weten dat de melding van de politie dat er sprake zou zijn van overtreding van de Wet wapens en munitie, niet was bedoeld om de krakers in een kwaad daglicht te stellen. [Vervolg NEPWAPENS: pagina 3]

NEPWAPENS

'F. zette infrastructuur voor de ETA op'

[Vervolg van pagina 1] Rodríguez F. zou volgens het politiedossier samenwerken met het commando `Gorbea' van de ETA. F. zou werkzaamheden uitvoeren als contactpersoon. Hij verstrekte, volgens het politiedossier, twee inlichtingen omtrent mogelijke doelen die in verband staan met extreem rechts. ,,Eén bestond uit de voor- en achternamen en adres van de oprichter van de organisatie Cedade alsmede een andere met betrekking tot dezelfde niet nader omschreven extreem rechtse kringen', aldus het dossier.

Nadat het nieuwe commando `Barcelona' was opgerold, verliet F. Spanje. Eind december verzocht de Spaanse inlichtingendienst Nederland om de observatie van mensen die begin januari naar Nederland zouden vliegen om F. in Amsterdam te ontmoeten. F. zou volgens de Spaanse autoriteiten ,,een infrastructuur voor andere leden van de ETA in Nederland opzetten'. Zij tekenen daarbij aan dat: ,,niet vergeten moet moet worden dat F., als ex-lid van de rock en alternatieve muziekband `Kop' (in het Spaans `slag') en verblijvende in de provincie Girona, verschillende contacten heeft, zowel op nationaal als Europees niveau in de alternatieve kringen en in de muziekkringen, waarbij niet moet worden uitgesloten dat hij die zal gebruiken om vlucht via het nationale grondgebied via de Catalaanse of Baskische grens te vergemakkelijken'.

Volgens een bekende van de krakers in Vrankrijk bevinden zich onder de bewoners van het kraakpand mensen die ,,ongenuanceerd sympathiseren met tegenbewegingen, of het nu de IRA is of de ETA'. ,,Uit een soort jolijt sympathiseren ze zelfs met Osama bin Laden'.

De advocaat van F., V.Koppe, spreekt zijn verbazing uit over de veiligheidsmaatregelen waaraan zijn cliënt is onderworpen. ,,Hij werd in een papieren pak verhoord met drie man bewaking.' Vooral het onderbrengen van zijn cliënt in een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) noemt hij onbegrijpelijk.