Premier Macedonië: er dreigt weer oorlog

Macedonische strijdkrachten moeten zich voorbereiden op nieuwe aanvallen van Albanese rebellen in het noordwesten van Macedonië. Dit heeft de Macedonische premier, Ljubco Georgievski, gisteren gezegd op de Macedonische televisie.

De premier haalde uit naar de Albanese politieke leiders in het land. Hij beschuldigde hen van ,,gebrek aan wil om het vredesakkoord uit te voeren en om de politie te laten terugkeren'' in alle delen van het land. Eind augustus sloten (Slavisch-)Macedonische en Albanese leiders onder sterke druk van het westen een vredesakkoord, dat een eind maakte aan de zeven maanden durende gevechten tussen beide groepen.

In het akkoord spraken de partijen onder meer af dat de etnisch gemengde politie terugkeert naar gebieden die tot enkele maanden geleden in handen waren van de Albanese guerrillastrijders. Maar in veel dorpen weigert de Albanese bevolking de politie toe te laten. Eerst moeten de controleposten buiten hun dorpen worden opgeheven, vinden de bewoners.

De uitvoering van het vredesakkoord loopt steeds meer vertraging op. Zo bekvechten parlementariërs over de overdracht van bevoegdheden aan gemeenten waar de bevolking voor meer dan 20 procent uit Albanezen bestaat. De Macedonische parlementsleden vrezen kantonisatie of opsplitsing van het land.

De speciale afgezant van de Europese Unie, Alain le Roy, liet gisteren echter weten dat `er schot zit' in de onderhandelingen. ,,Alle partijen hebben toegezegd voor de wet te stemmen'', aldus Le Roy.

Intussen lopen de spanningen op. Premier Georgievski gooide vorige week olie op het vuur door aanwezig te zijn bij de uitreiking van medailles aan leden van de vermeende paramilitaire groep `Leeuwen'. Aartsbisschop Stefan van de Macedonisch-Orthodoxe Kerk, die de medailles uitreikte, zei: ,,Macedonië is een heilig land, maar ook een land van helden. Bereid u voor om Macedonië te verdedigen.'' De Leeuwen zijn beticht van wreedheden jegens Albanezen.

De Albanezen storen zich ook aan recente wapenaankopen van de Macedonische regering. Onlangs zijn van Oekraïne twee gevechtshelikopters gekocht. Daarmee komt het aantal gevechtshelikopters op twaalf. Een splintergroep van de Albanese rebellen, het Albanese Nationale Leger, reageerde door nieuwe confrontaties aan te kondigen.

Vanuit de Albanese hoofdstad Tirana riep secretaris-generaal George Robertson van de NAVO gisteren de partijen in Macedonië op tot rust. ,,Niemand heeft een excuus om zijn toevlucht tot geweld te nemen'', aldus Robertson.