Plan drugskoeriers in kazerne te zetten

Het kabinet wil op Schiphol gearresteerde drugskoeriers opsluiten in kazernes of andere vrijstaande complexen van de Rijksgebouwendienst. Daarbij kunnen meer arrestanten per cel worden geplaatst.

Een noodwet moet het mogelijk maken arrestanten onder te brengen in gebouwen buiten het reguliere gevangeniswezen. Die noodwet maakt deel uit van een plan van aanpak dat vanmiddag na afloop van de ministerraad zou worden gepresenteerd.

De arrestanten in de noodgevangenissen zullen niet worden bewaakt door reguliere bewaarders van de Dienst Justitiële Inrichtingen, maar door militairen, marechaussee of particulier bewakingspersoneel. Behalve deze aparte complexen wil Justitie in de buurt van Schiphol ook mobiele prefab-cellen plaatsen.

De maatregelen moeten voorkomen dat er nog drugssmokkelaars op vrije voeten worden gesteld als gevolg van cellentekort of gebrek aan justitiepersoneel. Korthals wil met het plan van aanpak bewerkstelligen dat er niet één aangehouden drugskoerier wordt heengezonden wegens cellentekort. Volgens schattingen van de douane kwamen vorig jaar tussen de 20.000 en 25.000 drugssmokkelaars op Schiphol aan, van wie justitie er ongeveer 1.200 wist aan te houden.

Minister Korthals (Justitie) geeft vanmiddag schriftelijk opheldering over de aantallen drugskoeriers die de afgelopen tijd zijn heengezonden nadat ze betrapt waren met omvangrijke partijen cocaïne. In één geval zou dat gebeurd zijn met een drugskoerier die negen kilo in zijn bagage had. De anonieme melding uit douanekring over een vrouw met een partij van veertien kilo, heeft volgens betrokkenen niet plaatsgehad. De grootste partij waarbij de verdachte werd heengezonden, betrof die negen kilo.

In de brief staat verder dat douanepersoneel bij het heenzenden ook wel op eigen houtje heeft gehandeld, zonder overleg met de justitie. Op de vraag of die functionarissen disciplinaire of strafrechtelijke maatregelen boven het hoofd hangen, wilden woordvoerders van Justitie en Financiën vanochtend niet reageren. Volgens een woordvoerder van Financiën zou het bij die incidenten meer dan eens gegaan zijn om douaniers die een drugssmokkelaar hadden opgepakt en vervolgens 24 uur moesten wachten voordat iemand van de justitie in actie kwam.

Staatssecretaris Bos (Financiën) heeft minister Korthals al in juni laten weten dat het cellentekort de gerichte aanpak van drugskoeriers frustreerde. Volgens een woordvoerder van Financiën was de brief ,,indringend'' van toon. Woordvoerders van de meeste fracties in de Tweede Kamer hebben Korthals inmiddels verweten dat hij te laat heeft ingegrepen nadat de situatie op Schiphol uit de hand was gelopen.

In het plan van aanpak hebben de Antillen een prominente plek. Zo betaalt Nederland mee aan betere controle op drugssmokkelaars op de vliegvelden daar.