Peter R. de Vries trekker voor kerkdienst

Een overenthousiaste dominee heeft, ongewild en onbedoeld, zijn gemeenteleden de stuipen op het lijf gejaagd.

Onrust in Kollum. Telefoontjes naar de politie: een jongetje van twaalf op Nikes wordt vermist! Dat stond tenminste op een briefje dat eergisteren door zo'n 1.200 brievenbussen viel. Daarop ook de oproep om zondag naar de hervormde kerk te komen, waar de ,,ontknoping'' zou volgen. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou de vermissing komen reconstrueren. Wat bleek? Het pamfletje is een uitnodiging voor een Samen op Weg-jeugddienst. Hervormd predikant Evert Jan Hefting gaat komende zondag preken over de twaalfjarige Jezus in de tempel, die door zijn ouders uit het oog is verloren. ,,Vermist'', is het thema van de dienst.

Helaas voor de jeugddienstcommissie is de oproep veel ouders in het verkeerde keelgat geschoten. Bij Reina Langhout bijvoorbeeld. Die schrok zich wild toen ze over de vermissing las. ,,Het stond er zo duidelijk op. We lazen het opnieuw en dachten: toch wel vreemd dat er geen telefoonnummers van de politie bij staat. Er klopt iets niet.'' Een grappenmaker die het op hun gezin had gemunt? Ze belde kennissen en vriendinnen, maar die bleken het papiertje ook te hebben gekregen. Razend is ze dan. ,,Een misselijke grap'', vindt ze het. ,,Zo ga je niet met gevoelens van mensen om.'' En ,,naïef'' bovendien. ,,Net nu in België de zaak-Dutroux weer in het nieuws is.''

Ds. Hefting trekt het boetekleed aan. ,,Pijnlijk'', erkent hij. Hij had de uitnodiging niet van tevoren gelezen. In hun overenthousiasme hebben de voorbereiders de zaak onderschat, zegt hij. Ze verstuurden wel vaker ,,prikkelende'' uitnodigingen. Vorig jaar zou ,,André van Duin'' een dienst over Gods koninkrijk komen opfleuren. ,,Sommige mensen vonden het prachtig, anderen stoorden zich eraan. De vernieuwing gaat hier moeizaam.'' Natuurlijk zou Van Duin noch De Vries komen. ,,We voeren toneelstukjes in de kerk op'', verduidelijkt Hefting. ,,Om zo het bijbelverhaal op een hedendaagse manier vertellen. Maar dit is totaal verkeerd overgekomen. Het leek inderdaad alsof er nu een jongen vermist zou zijn. Heel spijtig.''

Dat de naam van Peter R. de Vries werd genoemd, viel al helemaal verkeerd. De misdaadverslaggever filmde ooit bij de bar in Kollum waar de verkrachte en vermoorde Marianne Vaatstra op koninginneavond 1999 was uitgeweest. Hij wist niet dat zijn naam op een kerkuitnodiging stond, maar moet smakelijk lachen om zijn ,,exploitatie''. ,,Als de kerk zieltjes wil winnen door mijn naam te gebruiken, is het wel erg slecht met ze gesteld. Erg ridicuul, want ik ben overtuigd heiden.'' Hefting geeft toe dat dit punt over het hoofd is gezien. ,,We hadden beter het programma Spoorloos kunnen noemen of Sherlock Holmes.'' Langhout wil het er niet bij laten zitten en overweegt een klacht in te dienen. Maar als ze hoort van de 2.100 excuusbriefjes c.q. nieuwe uitnodigingen die huis-aan-huis worden verspreid reageert ze milder. ,,Dat is heel fijn om te horen.''

    • Karin de Mik