PAR hoopt op confiansa kiezer

Vandaag kiezen de Nederlandse Antillen een nieuw parlement, bestaande uit 22 leden. De grootste partij, de PAR van scheidend premier Pourier, lijkt te gaan verliezen.

Stem wijs, stem Etienne Ys, e lider di confiansa! (de leider van het vertrouwen). Zo presenteert de PAR (Partido Antia Restruktra), de grootste politieke partij van de Antillen, zijn nieuwe leider in krantenadvertenties. Fiscaal-jurist Etienne Nestor Ys (39) is de opvolger van premier Miguel Pourier, die na de parlements- of Statenverkiezingen van vandaag met pensioen gaat.

Bij de verkiezingen zijn vandaag 22 zetels te verdelen. Het grootste eiland Curaçao (140.000 inwoners), waar elf partijen aan de stembusstrijd meedoen, heeft recht op veertien zetels. Bonaire (11.000 inwoners) en St. Maarten (30.000 inwoners) krijgen elk drie zetels, terwijl St. Eustatius (1.600 inwoners) en Saba (1.200 inwoners) elk één zetel innemen.

Ys toonde zich afgelopen week op partijbijeenkomsten vol vertrouwen, maar zijn critici voorspellen `zwaar weer' voor de coming man, die op 32-jarige leeftijd al korte tijd minister van Financiën was. Ze zijn ervan overtuigd dat de kiezers Ys' PAR zullen afrekenen op de drastische bezuinigingen die Pourier de afgelopen jaren uitvoerde om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Volgens een laatste, kleinschalige peiling mag de arbeiderspartij FOL op de meeste stemmen rekenen – 28,3 procent, ruim acht procent meer dan de PAR. FOL staat onder leiding van straatvechter Anthony Godett, een opgewonden heerschap, dat zich met hand en tand tegen de besnoeiingen van Pourier verzette en daarbij talloze armen en analfabeten achter zich wist te verzamelen.

Het kabinet-Pourier hanteerde, onder druk van Nederland en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de afgelopen jaren de botte bijl. Het stootte overheidsbedrijven af, liberaliseerde de kapitaalmarkt en, last but not least, het stuurde zo'n dertig procent van de ambtenaren met wachtgeld naar huis.

In de peilingen scoort de PNP (Partido Nashonal di Pueblo) van Suzy Römer (43) magertjes en dat is niet verwonderlijk. De stemgerechtigden zijn het optreden van de `ijzeren dame' in de voorbije vier jaar niet vergeten. Na de verkiezingen van 1998, waarbij de PNP drie zetels haalde, zette ze de grotere PAR (vier zetels) buitenspel om haar Grote Doel (het premierschap) te bereiken. Maar als minister-president stelde ze hevig teleur.

Haar regeringsploeg, waarin de PNP, FOL (drie zetels) en de vakbondspartij PLKP (twee zetels) de dienst uitmaakten, wilde niet met het IMF praten en was het onderling volledig oneens over het economische beleid.

Toen de nood ten top steeg, huurde Römer drie wijze mannen in die een nationaal herstelplan opstelden. PNP, FOL en PLKP besloten dat uit te voeren, maar de laatste twee gingen toch weer dwarsliggen.

In oktober 1999 stelde Römer een daad: ze blies haar regering op. De weg was toen vrij voor het kabinet-Pourier, dat de steun kreeg van de PNP en de sociaal-democratische MAN, en (kleinere) partijen van Bonaire en de drie Bovenwindse Eilanden St. Maarten, St. Eustatius en Saba. De PAR wil haar deels geslaagde bezuinigingen – de staatsschuld bedraagt drie miljard Antilliaanse gulden (twee miljard euro) – na de verkiezingen graag met dezelfde coalitie voortzetten.