Niemand blij

De firma Laurus wordt overstelpt met claims. De haast die de leiding had om het supermarktconcern op te bouwen zorgt voor een aanhoudende toeloop op de magere geldbuidel. In het najaar werd Laurus veroordeeld tot 6,5 miljoen gulden boete, omdat het concern weigerde winkelpanden over te dragen aan concurrent Komart. Dat was eerder overeengekomen, omdat de namen Konmar en Komart op elkaar leken. Toen de Konmar-ombouw werd afgeblazen bleek dat de Laurus-advocaten hadden verzuimd een clausule in het contract op te nemen waarin staat dat de overdracht niet doorgaat als de Konmar-operatie zou mislukken.

Deze week deden geruchten in Spanje de ronde dat Laurus binnenkort een claim kan verwachten van 48 miljoen euro, zo ongeveer de totale winst van de supermarktketen van de laatste vijf jaar. Laurus ontkent dat de zaak speelt, maar liet terloops weten dat een groep werknemers van een Spaanse winkelformule wel een claim heeft lopen van 3 miljoen euro, toch weer 6,6 miljoen gulden.

En maandag eist nòg iemand geld van Laurus. Dan dient een kort geding van de Van Nelle Ontwerpfabriek. De nieuwe directeur Jan Konings besloot eerder om eenzijdig het tienjarig huurcontract van dit prestigieuze kantoorgebouw te verscheuren. Ook díe claim moet fors zijn, want bij Van Nelle in Rotterdam zouden 500 managers gaan werken.

Het zou niet verwonderlijk zijn als de volgende claim uit de hoek van Laurus-beleggers komt. Ze hebben geïnvesteerd in een aandeel van een onderneming waar al te vaak een claim uit de kast valt.