New York

In de boekenbijlage van 28 december schreef Pieter Steinz een artikel over het New York van de Amerikaanse schrijvers getiteld: `Alleen de stad is voor eeuwig'. Behalve If Beale Street could talk van James Baldwin, had Steinz misschien ook J.D. Salingers onvergetelijke The Catcher in the Rye kunnen noemen, uit 1951. De hoofdpersoon uit The Catcher in the Rye wil niet volwassen worden en probeert zich vast te klampen aan verschillende dingen die niet veranderd zijn sinds zijn kinderjaren. Dingen die er nu nog zijn in New York, ook na de aanslagen, zoals de eenden in het meer van Central Park, de carrousel in Central Park en het Museum of Natural History: `It always smelled like it was raining outside, even if it wasn't, and you were in the only nice, dry, cosy place in the world. The best thing in that museum was that everything always stayed right where it was. The only thing that would be different would be you.'

    • Geert Onno Prins