Miljarden guldens klaar voor `wokkelen'

Het is een zootje in de hallen van het Opslag- en Distributiecentrum van De Nederlandsche Bank in Lelystad. Waar tot een maand geleden de blauwe kratten met euro's keurig zij aan zij gestapeld stonden te wachten op verspreiding, staan nu kartonnen dozen, plastic zakken en stalen kratten. Heftrucks rijden af en aan, medewerkers krioelen door elkaar.

Het Dagobert-Duckpakhuis ligt inmiddels vol met een kleine twee miljard guldens. En wat euro's (nog een paar miljoen), die nog uitgereden moeten worden. ,,We krijgen sneller dan verwacht grote hoeveelheden guldens terug'', erkent een woordvoerder van De Nederlandsche Bank.

Willy Dassen, hoofd van het opslagcentrum, laat trots zijn manchetknopen zien op de vraag wat er met al dat Nederlandse muntgeld moet gebeuren. ,,Wokkelen'', zegt hij. Zijn manchetknopen blijken gemaakt te zijn van `gewokkelde' kwartjes. Wokkelen is het ontwaarden van het Nederlandse muntgeld door er, plat gezegd, deuken in te slaan. Hoewel er formeel nog niet is besloten wie de lucratieve ontwaardingsopdracht mag gaan doen, wijst alles erop dat De Nederlandse Munt binnenkort een aantal wokkelmachines zal plaatsen in de hallen van het opslagcentrum.

Voordeel van het ontwaarden van het muntgeld is dat de enorme voorraad van naar schatting 3 miljard guldenmunten (12 miljoen kilogram) niet meer bewaakt hoeft te worden. Omdat de totale hoeveelheid te vernietigen Europese munten ongeveer 7 procent van de jaarlijkse wereldwijde vraag naar nikkel bedraagt, is het beter het ontwaarde muntgeld gespreid op de markt te brengen.

De Nederlandsche Bank huurt het opslagcentrum tot eind 2003. Hopen dat de nikkelmarkt dan zo gunstig is dat Zalm weer een extra aflossing van de staatsschuld in kan boeken voor de opbrengst van de vernietigde guldens.