Marokko verbiedt conferentie over effect gifgas in Rifgebied

De Marokkaanse autoriteiten hebben een internationale conferentie verboden die een mensenrechtenorganisatie had georganiseerd om te discussiëren over de voortdurende effecten van het gebruik van gifgas in het Rifgebied in de jaren twintig.

Het in Duitsland geproduceerde mosterdgas werd door Spanje gebruikt tijdens de grote Berberrebellie tegen de Spanjaarden in hun invloedssfeer in het noordelijke Rifgebied (1921-1926), aldus de Associatie voor de Verdediging van Slachtoffers van de Rifoorlog (ADVR). De driedaagse, internationale conferentie was bedoeld om de aandacht van de wereld te vestigen op wreedheden gepleegd door de koloniale mogendheden, Spanje en Frankrijk, en Duitsland als leverancier van het gas, tegen de bevolking van het Rifgebied, aldus ADVR-voorzitter Ilyas el-Omary. In die tijd was Marokko een protectoraat van Frankrijk, met officiële Spaanse invloedssferen, waaronder het Rifgebied. Frankrijk hielp Spanje de opstand onder Abdel Krim al-Khattabi, president van de kortstondige Republiek van het Rif, te bedwingen. De strijd kostte behalve duizenden Marokkanen ook tienduizenden Spaanse en Franse militairen het leven.

Volgens Omary hadden de autoriteiten geen reden gegeven voor het verbod van de conferentie. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rabat waren geen functionarissen beschikbaar voor een reactie. Een westerse diplomaat meende echter dat de regering kennelijk bevreesd was voor verdere schade aan de al gespannen betrekkingen met Spanje, en dat wilde voorkomen.

Omary zei dat het gebruik van het gifgas verantwoordelijk was voor duizenden gevallen van kanker in de regio waar 5 miljoen mensen wonen. Daarbij citeerde hij medische rapporten van Europese en Marokkaanse deskundigen. Hij zei dat 60 procent van de Marokkanen die aan longkanker lijden, uit het Rifgebied afgekomstig zijn.

Het was de tweede keer dat de Marokkaanse autoriteiten een poging verhinderden van de ADVR om een conferentie over dit onderwerp te houden. De eerste keer gebeurde dat in april vorig jaar. Spanje en Marokko zijn het oneens over de illegale migratie van Marokkanen en de smokkel van drugs uit het Rifgebied. Ook problemen over verlenging van een visserijakkoord tussen Marokko en de Europese Unie dragen tot de onderlinge problemen bij.