Maastrichtse raad steunt duur beleid

De Maastrichtse politiek steunt unaniem het beleid van de gemeente bij het herhuisvesten van de `probleemfamilie' Krijnen. Dit beleid kan de gemeente een miljoen euro kosten.

De drie gezinnen Krijnen terroriseerden, volgens de woningstichting Sint Servatius, jarenlang de Elektrobuurt in de volkswijk Wittevrouwenveld. Nu die buurt wordt gesloopt, krijgen de buurtbewoners in Wittevrouwenveld nieuwe huizen.

Voor de familie Krijnen wordt een uitzondering gemaakt. Die mag niet in Wittevrouwenveld blijven, wegens overlast, intimidaties en bedreigingen uit het verleden. Voor de familieleden heeft de woningstichting vier woningen gekocht aan de rand van de stad, aan de Willem-Alexanderweg. De koop van de vier huizen kost de woningstichting meer dan een miljoen euro.

Ook de gemeente draagt bij. Op de Willem-Alexanderweg komt betere straatverlichting en extra parkeerplaatsen, en de gemeente zorgt voor vervoer van de kinderen naar school. Een speciaal team zal de bewoners bijstaan. Maastricht is zonodig bereid de overige zeven huizen aan de Willem-Alexanderweg op te kopen, om die bewoners schadeloos te stellen voor waardeverlies en woongenot. Dat zou de gemeente een miljoen euro kosten.

,,De gemeente heeft hier een taak en verantwoordelijkheid'', zegt PvdA-fractievoorzitter J. Jacobs, die het standpunt van de raad verwoordt. ,,Wij zijn verantwoordelijk voor veiligheid en volkshuisvesting. Bovendien is het redelijk dat zeven gezinnen die nu al aan de Willem-Alexanderweg wonen niet de dupe worden.'' Jacobs wil snel een raadsdebat over de verloedering van de Elektrobuurt.

Directeur A. Verzijlbergh van woningstichting Sint Servatius zegt een ,,stevig dossier'' te hebben over de familie. Verzijlbergh: ,,Scheldpartijen, op de vuist gaan, verboden hondenrassen, een wietplantage, met honderd door de straat rijden, enzovoort. De familie weigert haar woonomgeving met anderen te delen.'' Peer Krijnen, woordvoerder, zegt dat het gewelddadige en asociale karakter wordt overtrokken. Krijnen: ,,Er zijn dingetjes gebeurd. Maar gemeente en woningstichting doen alsof wij een stelletje desperado's zijn die de hele dag met vuurwapens staan te zwaaien.''