Lijk in Chaneljurk

Op een hete augustuszondag komt aan het strand van een Spaans stadje een lijk aangedreven. Het is dat van Ulises Adsuara, voormalig leraar klassieke talen aan het plaatselijke lyceum. Het vreemde is dat hij gekleed is in het trouwpak waarin hij ooit met de schone Martina in het huwelijk is getreden. En nog vreemder is dat hij al tien jaar eerder is verdronken.

Zo begint de roman Het geluid van de golven van de Spaanse journalist en romancier Manuel Vicent, die door de cineast Bigas Luna intussen onder de Spaanse titel Son de mar is verfilmd. Zo'n begin lijkt een detective-verhaal aan te kondigen, vooral wanneer op een belendend nudistenstrand ook nog het lijk van Martina aanspoelt, gekleed in een elegant Chanel-jurkje.

Maar Vicent gooit het niet over de boeg van een imitatie-Rex Stout of Ellery Queen, die dol waren op dit soort onmogelijke uitgangsgegevens. In plaats van een speurtocht te beginnen maakt hij een flashback naar het liefdesverhaal van Ulises en Martina, naar hun verdwijning en terugkeer, en naar de gepassioneerde verhouding die de nog altijd verloren gewaande Ulises en de inmiddels hertrouwde Martina in het diepste geheim aangaan.

Op dat moment wordt Het geluid van de golven een erotisch sprookje dat zich beter op een warm strand dan bij het knapperend haardvuur laat lezen. Vicent bespeelt alle zinnen, maar nèt niet vaardig genoeg om het te kunnen stellen zonder behulpzame leesomstandigheden. Aan de andere kant is Het geluid van de golven ook weer niet zonder pretenties. Talloze verwijzingen naar de klassieke literatuur (beginnend bij de naam van de hoofdpersoon) en zeevaardersverhalen moeten duidelijk maken dat Vicent niet van de straat is.

Het ligt er allemaal dik bovenop, maar toch gaat van het boek een onmiskenbare charme uit, die beter had verdiend dan het foeilelijke omslag waarmee de uitgever het op de markt heeft gebracht. Het beste kan men Het geluid van de golven nog even laten liggen tot een zomervakantie. Onder de mediterrane zon bereidt Vicent op zijn laatste bladzijden dan toch nog een verrassing voor.

Manuel Vicent: Het geluid van de golven. Vert. Martine Koenders en Gerard Klooster. Byblos, 225 blz. €18,08