Lavastromen treffen Congo

Lavastromen uit de vulkaan Nyiragongo bij Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo hebben honderdduizenden bewoners op de vlucht doen slaan. Zeker 45 mensen zouden om het leven zijn gekomen volgens schattingen van de Verenigde Naties. Veertien dorpen zijn verwoest. Het naburige Rwanda heeft zijn grenzen opengesteld voor de vluchtelingen.

Lavastromen doorkruisten de stad Goma en zetten gebouwen in lichterlaaie. Ze bewogen zich voort met een snelheid van anderhalve meter per seconde, maar leken in de loop van de ochtend tot staan te zijn gekomen. Seismologen houden er ernstig rekening mee dat de lavastromen een voorbode van een echte uitbarsting zijn.

Een van de lavastromen trof ook het vliegveld, dat cruciaal is voor de aanvoer van voedsel. Voorraden kerosine vlogen in brand, maar alle vliegtuigen waren tijdig vertrokken. Ze zijn ingezet voor de evacuatie van enkele tientallen VN-militairen, die deel uitmaken van een vredesmissie die moet toezien op de naleving van een wankel vredesakkoord.

Vijfentwintig jaar geleden kwamen bij een uitbarsting van de vulkaan duizenden mensen om het leven. Sindsdien is Goma herhaaldelijk het toneel van menselijk lijden geweest. In 1994 tijdens de genocide in Rwanda vluchtten grote groepen Tutsi's naar Goma. De laatste jaren speelt Goma een sleutelrol in de burgeroorlog waarbij ook zes andere Afrikaanse landen zijn betrokken. In Goma is het hoofdkwartier van de rebellen die door Rwanda worden gesteund.

De Nyiragongo, 3.469 meter hoog, is een van de acht vulkanen in het grensgebied van Congo, Rwanda en Oeganda. Twee daarvan zijn actief. De tweede, de Nyamuragira, kwam eerder dit jaar tot uitbarsting, maar richtte weinig schade aan.