`Kroon lichter dan motorhelm'

Jos van den Elzen (42) uit Berlicum is een blije man. Hij won namelijk een wedstrijd van de Vereniging Goud- en Zilversmeden. Dat is een club voor mensen die juwelen maken. De vereniging vroeg aan de leden of ze iets moois wilden ontwerpen voor Máxima, de verloofde van prins Willem-Alexander. Jos maakte een kroon en die mocht hij vorige week aan Máxima geven in paleis Noordeinde.

,,Ze was heel aardig'', vertelt Jos. ,,Ik heb wel een half uur met haar gekletst. Ze vroeg van alles over de kroon en ze zei dat ze hem heel erg mooi vond.''

Een paar honderd mensen stuurden tekeningen naar de Vereniging van Goud- en Zilversmeden. Een jury koos de tien beste uit en die werden op de website van Sky Radio gezet. Wie wilde, kon daar zeggen welk ontwerp moest winnen. ,,Ik heb al mijn vrienden laten stemmen'', lacht Jos.

Nadat zijn tekening had gewonnen, ging Jos de kroon pas echt maken. Dat duurde meer dan vierhonderd uur. Van een reep karton boog hij een ronde band. Eigenlijk precies zoals je zelf zou doen als je een kroon zou maken van papier. Die band legde Jos daarna op een plaat zilver. Zo wist hij precies welke vorm hij uit de plaat moest zagen. Nadat hij in de juiste vorm was gebogen, ging de band in bad. Niet gevuld met water, maar met vloeibaar goud. Dat heet vergulden en zo kreeg de zilveren band een goudlaagje. Ten slotte zette Jos er een grote paarse granaatsteen in en maakte hij er een gouden netje aan vast, versierd met tweehonderd parels in verschillende kleuren.

Is hij niet een beetje zwaar? ,,Dat valt wel mee'', zegt Jos. ,,Hij weegt minder dan een motorhelm, zo'n 850 gram.'' Toch zette Máxima de kroon niet op toen ze hem kreeg. Jos vindt dat jammer, maar hij begrijpt het wel. ,,Als ze hem per ongeluk achterstevoren opzet of zich er aan bezeert, staat het meteen in de krant.''

De kroon heet `De branding en de dageraad' en zit volgens Jos vol symboliek. Dat betekent dat je er verhalen in kunt ontdekken. Zo lijkt het netje een beetje op de golven van de zee. Nederland ligt aan de Noordzee en Willem-Alexander houdt van water, dus dat past wel bij de toekomstige koningin.

Maar ook als je de symboliek niet ziet, is de kroon opvallend. Heel anders dan gewone kronen, die vaak krullerig zijn en vol glimsteentjes zitten. Jos: ,,Meestal dragen koninginnen juwelen die heel oud zijn en al lang in de familie zitten. Ik houd meer van moderne sieraden. Maar helemaal nieuw is het ontwerp niet. In de Middeleeuwen droegen koninginnen iets wat hier op lijkt: een stijf hoedje met een doorzichtig lapje stof eraan.''

Waarschijnlijk zal Máxima haar nieuwe kroon niet dragen tijdens het huwelijk op 2 februari. ,,Wat ze aandoet, is vast al heel lang geleden besloten'', zegt Jos. Maar misschien zet ze hem thuis gewoon af en toe voor de lol op. Jos: ,,Dat zou ik ook al leuk vinden.''