Iedereen blij

De soap met in de hoofdrollen Rodamco North America en Westfield is voorbij en alle partijen roepen om het hardst dat ze gelukkig zijn met de uitkomst. Maar in de strijd om de belegger in Amerikaanse winkelcentra zijn de meeste winnaars ook verliezer.

Westfield begon de soap door te proberen om met een minderheidsbelang de lakens uit te delen bij Rodamco, maar de Australiërs werden gedwarsboomd door heftig verzet van het management van het vastgoedfonds. Rodamco's verzet gaf het de tijd om andere kopers te zoeken, en te vinden. Geconfronteerd met een mogelijk jarenlange juridische strijd koos Westfield eieren voor zijn geld en deed mee in de koop waardoor het toch de helft van Rodamco krijgt.

De kopers, naast Westfield de Amerikanen Simon en Rouse, kopen Rodamco voor een lage prijs, aldus analisten. Een goede deal dus voor Simon en Rouse. En Westfield? De Australiërs krijgen wel een aantal winkelcentra, maar daar staat tegenover dat het oorspronkelijke doel niet is bereikt.

De aandeelhouders lijken ook winnaars. Zij krijgen 55 euro per aandeel, tussen de 53 en 54 euro na belastingen, meer dan het aandeel ooit waard was op de beurs.

Ten slotte het management. Hun verzet waarborgde uiteindelijk de overname waardoor aandeelhouders toch nog een prijs kregen en de vijandige overname via een minderheidsbelang door Westfield werd voorkomen. Westfield beschuldigde het bestuur alleen maar verzet te plegen om hun eigen positie veilig te stellen, maar nu zullen de bestuurders alleen hun baan bij Rodamco verliezen. Verliezers? Niet helemaal, het management krijgt een bonus bij de overname, waarschijnlijk met een omvang van enige jaarsalarissen.