Hof houdt uitlevering dj niet tegen

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft gisteren geweigerd de uitlevering van de Zwolse diskjockey R.K. en medeverdachte S. van der P. aan de Verenigde Staten op te schorten. Hun advocaten hadden daar in een spoedprocedure om gevraagd. De twee staan vandaag geboekt voor een vliegtuig naar de VS, waar hun een proces wegens xtc-handel wacht.

Het Europese Hof is niet scheutig met voorlopige voorzieningen, zoals de formele naam luidt. Volgens de Leidse hoogleraar mensenrechten R. Lawson reserveert het deze maatregel voor uitleveringszaken waarin de doodstraf dreigt of een ernstig risico bestaat op een wrede of onmenselijke behandeling. Zo werd wel bij Nederland aangedrongen op opschorting van uitzetting van een afgewezen Tsjetjeense asielzoeker die terug naar Rusland moest. Dat is uiteindelijk ook niet doorgegaan.

De advocaten van de diskjockey voeren aan dat de Amerikaanse zaak vrijwel geheel berust op een enkele kroongetuige, die ook nog anoniem is. Juist in een zaak tegen Nederland heeft het hof al meer dan tien jaar geleden uitgemaakt dat iemand niet exclusief op basis van anonieme getuigenverklaringen mag worden veroordeeld. Dat zou in strijd zijn met het Europese recht op een eerlijk proces.

Risico's voor een eerlijke berechting vormen op zichzelf een reden om uitlevering te weigeren, zo valt af te leiden uit de Straatsburgse jurisprudentie. Het moet dan wel gaan om een flagrante schending van het recht op een eerlijk proces, wil het hof ingrijpen. Tot dusver is daar nog geen voorbeeld van.