Het huwelijk

Hoe meer ik over `2 februari' hoor, hoe minder zin ik erin krijg. Als je alle geplande activiteiten overziet, is het alsof we met vereende krachten bezig zijn de laatste restjes spontaniteit uit die dag te persen. `Het huwelijk' wordt het strengst bewaakte evenement dat ooit op Nederlandse bodem heeft plaatsgevonden.

Op twee grote persconferenties door de NOS en door justitie/politie van Amsterdam zijn de plannen ontvouwd. Al op de persconferentie van de NOS kreeg ik het gevoel dat er een soort militaire operatie op gang komt, waarbij elk toeval wordt uitgesloten. De NOS had graag met bewegende camera's de rijtoer verslagen. Mocht niet. De paarden zouden er bang van kunnen worden. Daarom krijgen we nu alleen statische beelden via vaste camera's te zien.

`Het paar' wil bovendien tijdens de plechtigheden niet permanent belaagd worden door camera's. Daarom moet de NOS ingewikkelde manoeuvres bedenken met camera's die omhuld worden door zwarte gordijntjes, of die alleen op afstand te bedienen zijn.

Hoe aardig was het niet geweest als we beelden vanuit het paleis op de Dam hadden gekregen tijdens de receptie met de genodigden. In België en Noorwegen mocht het wél bij de recente vorstelijke huwelijken. Het resulteerde in adembenemende beelden, waarbij je kon zien dat ook vorstelijke elites hun verlegenheden hebben. Maar in het paleis op de Dam zijn dergelijke beelden taboe.

,,Het echtpaar wil een huwelijk voor zichzelf'', zei een woordvoerder van de NOS. Begrijpelijk, maar hadden ze dan niet beter in de binnenlanden van Borneo kunnen trouwen met een verdwaalde woudloper als enige getuige? Mijn moeder zaliger zei het al: ,,Wel de lusten, niet de lasten? Zó zijn we niet getrouwd.''

Gisteren gaven de Amsterdamse autoriteiten een overzicht van hun strategieën. Het komt erop neer dat de binnenstad een militair oefenterrein wordt waarop mondjesmaat burgers worden toegelaten. `Crowd control' heet dat. Zodra er in een gebied te veel burgers zijn, wordt het zaakje afgesloten. Kwestie van `bufferzones'. Alleen al tijdens de rijtoer houden er 1000 politiemensen toezicht, onder wie veel `stillen'.

,,Onze indruk is dat het een normale, gezellige boel wordt'', zei commissaris Van Riessen. Mijn indruk is dat je beter thuis kunt blijven, tenzij het daar ook al niet normaal en gezellig is. Dat is wat burgemeester Cohen ook het liefst heeft: dat we thuis blijven. Hij zei het bijna met zoveel woorden. Maar zó makkelijk moeten we het hem nou ook weer niet maken.

Resteert de grote vraag: zullen er, alle controle ten spijt, toch rellen komen?

Ik hoorde dat er krakers zijn met stoute plannen. Het zou de ironie ten top zijn als er boven al die duizenden politiepetten ineens toch weer rookpluimen opstijgen. Dan zal ik zeker terugdenken aan de woorden van een ex-bewindsman die ik laatst off the record hoorde zeggen: ,,De informatiepositie van de Nederlandse politie en justitie is onthutsend zwak.''