Herculesramp kost staat alsnog zeven ton

De Nederlandse staat moet de proceskosten betalen van twee luchtmachtofficieren die jarenlang zijn vervolgd voor hun aandeel in de Herculesramp. Dat heeft de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vanmorgen bepaald. Het betreft een bedrag van 350.000 euro: 250.000 voor honoraria van de advocaten en 100.000 voor het huren van deskundigen. Luchtverkeersleider A.Zwartkruis en brandweercommandant W.Kappert werden vorig jaar maart, 4,5 jaar na de Herculesramp, door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vrijgesproken. Volgens de militaire kamer was het niet aannemelijk dat zij een adequate hulpverlening hadden vertraagd of belemmerd.Bij de Herculesramp op 15 juli 1996 op vliegbasis Eindhoven kwamen 34 van de 41 inzittenden om het leven. Het ging om leden van de fanfare van de Koninklijke Landmacht en de Belgische bemanning.