GroenLinks vernieuwt de fractie

GroenLinks wil de Tweede-Kamerfractie drastisch vernieuwen. Op de gisteren gepresenteerde ontwerpkandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen op 15 mei staan bij de eerste dertien kandidaten zes nieuwe namen.

De hoogst geplaatste nieuwkomer is Wijnand Duyvendak, directeur van Milieudefensie.

Paul Rosenmöller is opnieuw lijsttrekker. Op de tweede plaats heeft Marijke Vos plaats gemaakt voor justitiewoordvoerder Femke Halsema. Vos verhuist naar de derde plaats. Drie van de huidige Kamerleden komen niet op de ontwerplijst voor. Corrie Hermann stelde zich niet meer kandidaat. Mohamed Rabbae, in 1994 nog duolijsttrekker met Ina Brouwer en in 1998 op de vierde plaats, is van de lijst afgevoerd. Volgens de voorzitter van de kandidatencommissie, de Rotterdamse wethouder Herman Meijer, is Rabbae niet akkoord gegaan met de plek die de commissie voor hem in petto had. ,,Het is geen kwestie van geschiktheid, maar het heeft te maken met de wens te vernieuwen in combinatie met andere kandidaten.'' Rabbae is van plan de beslissing van de commissie aan te vechten op het kandidatencongres van GroenLinks dat op 9 februari de lijst zal vaststellen.

Ook Tom Pitstra, de oud-senator die in de plaats kwam van Tara Varma, keert als het aan Meijer en de zijnen ligt niet terug. Hem wordt solistisch gedrag verweten en gebrek aan samenwerking met andere leden van de fractie. Ook Pitstra legt zich niet neer bij de beslissing.

De jongerenbeweging van GroenLinks, Dwars, maakte vandaag bekend de keuzes voor de lijst te betreuren. Zij steunen Pitstra en willen dat twee kandidaten namens dwars hoger op de lijst komen.

kandidatenlijst: via www.nrc.nl/doc