Franse drugsinstantie bepleit liberaler beleid

Negeneneenhalf miljoen Fransen, ongeveer zestien procent van de bevolking, hebben wel eens hasj gerookt. Van de 18-jarigen heeft bijna 60 procent van de jongens en 43 procent van de meisjes deze in Frankrijk illegale drug gebruikt.

Deze gegevens staan in het jongste jaarverslag van de instantie die drugsgebruik en drugsverslaving in Frankrijk bijhoudt. Uit de cijfers blijkt volgens het jaarverslag dat het moeilijk, zo niet onmogelijk is om hasj in het overheidsbeleid over een kam te blijven scheren met andere illegale drugs.

In het Franse drugsbeleid wordt formeel geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Dit heeft in het verleden regelmatig tot conflicten geleid met buurlanden, waaronder Nederland, die een liberaler bejegening van softdrugsgebruik voorstaan.

In een eerste reactie op het jaarverslag pleitte minister van Justitie Marylise Lebranchu gisteren voor een nationaal debat over het uit de criminele sfeer halen van hasjgebruik. ,,Ik denk dat het geen slechte zaak zou zijn wanneer we die discussie zouden aangaan, want zij is nooit behoorlijk gevoerd'', zei ze voor de Franse radio.

De afgelopen tien jaar zijn minder Fransen sigaretten gaan roken (van 40 naar 36 procent van de bevolking), hun alcoholconsumptie is ongeveer gelijk gebleven en hun gebruik van psycho-farmaceutische middelen steeg met 70 procent. Eén op de vier Françaises slikt dagelijks anti-depressiva.