Eerder als hardback verschenen:

De Ierse dichter Seamus Heaney schrijft gedichten waarin de werkelijkheid omzichtig wordt benaderd. In zijn laatste bundel Electric Light (Faber and Faber, €17,25) leveren de herinnering en de fantasie het mooiste materiaal op: ,,De beste verzinsels vangen niet alleen de werkelijkheid in de verbeelding, ze geven op hun beurt door de kracht van die verbeelding de werkelijkheid op magische wijze kleur' (Corine Vloet, 01.06.2001).

In zijn debuutroman The Death of Vishnu (Regan, €15,40) beschrijft de Indiase/Amerikaanse wiskundige Manil Suri het verhaal van de stervende Vishnu, en de hem omringende bewoners in een trappenhuis. Leven en dood lopen in elkaar over in een verhaal waarin Suri de `dingen en gebeurtenissen tegelijkertijd verheven en banaal kan laten zijn, en werkelijke dingen een onwerkelijke glans kan geven' (Bas Heijne, 02.03.2001)

The Love of Stones van de jonge schrijver Tobias Hill (Faber and Faber, €11,80) is een thriller waarvan het plot soms doet denken aan de klassieke film The Maltese Falcon: ook hier staat een uniek en kostbaar kunstvoorwerp centraal. Een thriller, maar wel `één die ver boven het genre uitstijgt door Hills stilistische vermogens, treffende beelden' (Corine Vloet, 23.02.2001).

Alan Lightman vertelt in The Diagnosis (Bloomsbury, €13,60) het verhaal van een zakenman die aan een geheimzinnige ziekte lijdt. Het is een moralistisch boek want de kwaal bestaat vooral uit de uitwassen van de moderne maatschappij dat slechts bij vlagen goed is geschreven, aldus Pieter Steinz (29.12.2000): `Uiteindelijk is The Diagnosis een boek dat je lang bijblijft, maar niet om de literaire perfectie.'