Dodelijke aanslag op feestzaal Israël

Zes Israëliërs zijn gisteravond gedood en dertig gewond, van wie vier zeer ernstig, bij een Palestijnse aanslag in een feestzaal in Hadera, ten noorden van Tel Aviv. De Al-Aqsa Brigades, een gewapende vleugel van Yasser Arafats Al-Fatah beweging, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In een pamflet zegt de groep dat de aanslag wraak is voor de Israëlische liquidatiepolitiek. Maandag werd in Tulkarem een door Israël gezochte leider van deze organisatie, Raed Karmi, door Israël geliquideerd.

Israëlische gevechtsvliegtuigen legden vannacht in een eerste reactie het hoofdkwartier van de Palestijnse politie in Tulkarem met precisieraketten plat. Daarbij werd een Palestijnse politieman gedood. Tevens werd in Ramallah de omsingeling met tanks van Arafats kantoor verscherpt. Minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer zei vanmorgen dat Israël zich op verdere acties tegen de Palestijnen bezint.

Een met granaten, explosieven en een automatisch geweer uitgeruste 23-jarige Palestijn uit een dorp nabij Nablus drong de zaal in Hadera binnen, waar circa 200 mensen de bat mitsva, het bereiken van de 12-jarige leeftijd van een meisje, vierden. Gedurende enkele minuten vuurde hij bij de ingang van de zaal op de feestvierders, voordat hij door mensen uit de zaal tijdens het wisselen van de magazijnen van zijn geweer werd overmand. Een politieagent schoot hem dood toen de Palestijn kennelijk aanstalten maakte om een gordel explosieven om zijn lichaam tot ontploffing te brengen.

Voor de veiligheidsautoriteiten kwam de aanslag in Hadera niet als een verrassing. Na de liquidatie van Karmi hadden de Aqsa-brigades wraakacties aangekondigd. De veiligheidsmaatregelen langs de oude bestandslijn met Jordanië op de Westelijke Jordaanoever waren daarom verscherpt. In Israëlische steden tegenover Tulkarem en Jenin waren politie en leger in staat van paraatheid gebracht. Israëlische veiligheidsspecialisten zeggen dat hermetische afsluiting van Israël van de Palestijnse gebieden onmogelijk is. Israël rekent op meer Palestijnse zelfmoordaanslagen.

analyse: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7