De mens is alleen

Op de foto's van Beat Streuli is het altijd zomer, altijd zondag. Het is laat in de ochtend, de dag is helder en het leven in de grote stad (New York, Chicago) gaat zijn gangetje. Meisjes hebben hun sweaters om hun middel, de navels gluren onder hun T-shirts uit. Topjes, zonnebrillen, haren die wapperen in de wind. En altijd is er dat licht, glashelder, bijna wit licht waarvan iedere toeschouwer weet dat je je ogen toe moet knijpen om er tegenin te kijken.

Wie Streuli's exposities bij de twee vestigingen van MK galerie ziet, moet even wennen aan de eenvormigheid van zijn werk. Op het eerste gezicht is hij een echte stadsfotograaf, een documentalist van modes, straatbeelden en de manier waarop mensen daar tussendoor laveren. Maar dat is niet alles. Van een stadsdocumentalist verwacht je foto's over de manier waarop mensen zich verhouden tot de stad of tot elkaar. Doet Streuli niet aan. Bij hem is de mens alleen. Zelfs als ze met z'n tweeën of met z'n drieën zijn, zoals op de foto New York 53-23, lijken moeder en kind en baby louter samengebracht door het lot – emoties, verbintenissen zijn nauwelijks te bespeuren.

Streuli is daarmee een typische exponent van de fotografieschool die de wereld als een fotografische abstractie probeert te zien. Dat is een trend, ook te zien op de expositie Trade, even verderop in de Witte de Withstraat. Bij Streuli speelt de mens echter wel degelijk een hoofdrol. Hij heeft ze ook hard nodig: hij zoekt naar aspecten die bijna wezensvreemd zijn aan de fotografie, beweging, diepte, abstractie. Om dat goed te kunnen zien mag de wereld niet te veel afleiden – vandaar die alledaagsheid.

Neem een foto als New York, 53-01. Een meisje op straat, zonnebril, geel T-shirt, navel. Ze loopt, zegt mogelijk iets tegen de jongen naast haar, ze lijkt de fotograaf niet in de gaten te hebben. Het is bijna niks, maar toch is de foto een wonder van leven, ze kan elk moment op je af stappen. Tegelijk staat ze prachtig, haarscherp in het beeld.

Streuli slaagt er op zo'n foto in de levendigheid van straatfotografie te combineren met de precisie van een kunstfoto. Dat dat niet meevalt, blijkt bijvoorbeeld uit de foto van moeder en kind. Het is dat ook die op een enorm formaat is afgedrukt (151 x 201 cm.), anders zou hij het alledaagse kiekje nauwelijks overstijgen. Daar breekt de gewoonheid Streuli op, en is hij ineens een gewone straatfotograaf.

MK galerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Open wo-zo 13-18u. Tel 010-2130991. T/m 10-2.