Beleggers erg trouw aan KPN

Tweederde van de particuliere beleggers die eind 2000 nieuwe aandelen KPN hebben gekocht heeft deze het afgelopen jaar vastgehouden, ondanks het inklappen van de beurskoers van het telecombedrijf. Dat blijkt uit het aantal bonusaandelen dat KPN deze maand aan trouwe beleggers gaat toekennen.

KPN gaf op 17 november 2000 nieuwe aandelen uit aan beleggers in Nederland, Duitsland, Italië en Spanje. Om particuliere beleggers over de streep te trekken kregen zij bonusaandelen in het vooruitzicht gesteld op voorwaarde dat zij de nieuwe aandelen minimaal één jaar zouden vasthouden. Voor elke tien aandelen zouden zij dan één bonusaandeel krijgen. Elke particulier mocht minimaal dertig en maximaal 20.000 aandelen aanmelden voor de bonusactie.

In totaal werden er destijds 236,5 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven met een totaalopbrengst van 4 miljard euro. Voor 13 procent (30,7 miljoen aandelen) betrof het particuliere beleggers, de rest van de aandelen ging naar institutionele partijen. In theorie konden er hierdoor 3,1 miljoen bonusaandelen worden uitgegeven. KPN maakte gisteren bekend dat er 2,2 miljoen zijn toegekend. De levering van de aandelen aan de banken van de particuliere beleggers vindt vandaag plaats.

Het totale aandelenkapitaal bedraagt nu 2,3 miljard aandelen. Het werd in december vorig jaar verdubbeld, toen KPN opnieuw een aandelenemissie deed, ditmaal ter waarde van 5 miljard euro. Die uitgifte was nodig om het voortbestaan van het door schulden geplaagde KPN te waarborgen, aldus het bestuur destijds.

De uitgifteprijs voor de nieuwe aandelen bedroeg in december vorig jaar 4,90 euro. Tijdens de emissie een jaar eerder moesten beleggers 17 euro per aandeel betalen. KPN's beurskoers halveerde vorig jaar. Vanochtend noteerde het aandeel bijna 1 procent hoger op 6,31 euro.

    • Stéphane Alonso