Baby Tshepang houdt Zuid-Afrika weer bezig

Doodziek was Zuid-Afrika ervan. Zes volwassen mannen die zich aan een negen maanden oude baby hadden vergrepen. Wat was er met dit land aan de hand? Waarom had niemand ingegrepen? Woedende buurtbewoners van de baby Tshepang organiseerden demonstraties, de mannen waren lafaards, schurken, alle zes. Hun foto's werden frontaal op de voorpagina's van de kranten afgedrukt, als een schandpaal uit de Middeleeuwen.

Vandaag drukten de kranten opnieuw foto's af van de zes. Ditmaal op de schouders van diezelfde buurtbewoners. Vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, alle zes. Een DNA-test heeft uitgewezen dat geen van de mannen uit Upington de baby heeft aangeraakt. Het onderzoek is terug bij af en opnieuw stelt Zuid-Afrika prangende vragen. Wie heeft baby Tshepang dan wel verkracht? En waarom wees de politie deze zes mannen zo gretig aan als de hoofdverdachten?

De feiten blijven even gruwelijk. De 16-jarige moeder uit een sloppenwijk bij Upington in het noordwesten van Zuid-Afrika vond haar baby op 26 oktober terug in een plas bloed, nadat ze haar kind had achtergelaten bij een vriend. Tshepang is een van de 21.000 kinderen die jaarlijks worden misbruikt volgens de officiële meldingen. Tshepang betekent `Heb Hoop' en is niet de echte naam van het kind.

Sommige Zuid-Afrikanen geloven in de mythe dat seks met een maagd het lichaam geneest van hiv/aids. Maar Luke Lamprecht van de Teddy-Bear Clinic in Johannesburg, die wekelijks tientallen slachtoffers van kindermisbruik behandelt, zoekt de verklaring voor de vele verkrachtingen liever in het gewelddadige verleden van Zuid-Afrika.

De zaak-Upington heeft opnieuw pijnlijk duidelijk gemaakt hoe de Zuid-Afrikaanse regering met de slachtoffers van hiv-aids wil omgaan. De arts die baby Tshepang direct na opname in het ziekenhuis uit voorzorg aidsremmers toediende, kreeg op bevel van het provinciaal bestuur een reprimande. De ANC-regering verzet zich tegen het verstrekken van medicijnen aan hiv-geïnfecteerden wegens de hoge kosten en de gezondheidsrisico's die een dergelijke behandeling met zich mee zou brengen.