Argentijnse bankpresident stapt op

De president van de centrale bank van Argentinië, Roque Maccarone, heeft gisteren zijn ontslag ingediend.

Maccarone, die vorig jaar was benoemd door de toenmalige centrum-rechtse president De la Rúa, had een conflict met de regering van de peronistische president E. Duhalde.

Maccarone is opgevolgd door de vice-president van de centrale bank, Mario Bejer, een oud-werknemer van het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Maccarone zou er bij de regering tevergeefs op hebben aangedrongen schulden van 100.000 dollar of meer tegen een koers van 1,70 peso per dollar om te zetten. De regering wil vasthouden aan de vaste wisselkoers van 1,40 peso voor een dollar. Die koers is nadeliger voor banken, maar werkt in het voordeel van mensen die in dollars uitstaande schulden hebben. (De vrij verhandelbare peso kostte vanmorgen op de Argentijnse geldmarkt 2,10 peso)

Inmiddels valt de naam van Maccarone ook in verband met een vermeende geldsmokkel door buitenlandse banken in Argentinië begin december vorig jaar van meer dan 20 miljard dollar. Dertig tot veertig geblindeerde geldwagens zouden geld naar de luchthaven van Buenos Aires hebben gebracht, onder bescherming van de toenmalige regering en de centrale bank. Een rechter en een parlementaire commissie onderzoeken de zaak.

Een ander schandaal zijn twee illegale bankrekeningen bij banken in Zwitserland van ex-president Carlos Menem, zo meldt het Zwitserse weekblad L'Hebdo. Een Zwitserse rechter die mogelijke witwaspraktijken van de peronistische ex-president onderzoekt, zou beslag hebben laten leggen op de rekeningen waar zo'n tien miljoen dollar op zou staan.

De Argentijnse aandelenbeurs, de Merval, is gisteren opnieuw geopend, nadat de handel op 4 januari was opgeschort wegens aanpassing aan de nieuwe monetaire situatie in Argentinië. De index zakte bij opening met ruim vijf procent, maar sloot de dag uiteindelijk af met een winst van ruim acht procent.

Een delegatie van het IMF is momenteel in Buenos Aires om te kijken hoe het verder moet met het Zuid-Amerikaanse land, dat met een schuldenlast van 141 miljard dollar en een al vier jaar durende recessie zo goed als bankroet is.