Arabieren in Bosnië aan VS overgedragen

De Bosnische autoriteiten hebben vandaag een vonnis van het Bosnische Hooggerechtshof genegeerd en zes Arabieren, verdacht van banden met Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda, overgedragen aan Amerikaanse functionarissen.

Gisteravond betoogden driehonderd mensen bij de gevangenis van de Bosnische hoofdstad tegen de Amerikaanse plannen, de zes mannen – vijf Algerijnen en een Jemeniet – aan te houden. Vijf van hen hebben de Bosnische nationaliteit.

De zes werden in oktober gearresteerd op verzoek van de Amerikanen, die hen verdenken van banden met Al-Qaeda. Volgens de Amerikanen hadden de zes in gesprekken per mobiele telefoon gezinspeeld op plannen voor aanslagen op Amerikaanse doelen in Bosnië. In oktober gingen de Amerikaanse en de Britse ambassade in Sarajevo vijf dagen dicht wegens ,,geloofwaardige dreigementen''. Aangenomen wordt dat de afgeluisterde telefoongesprekken van de zes Arabieren te maken hebben met de sluiting van de ambassades. Na de terreuraanvallen in de VS op 11 september zijn in Bosnië rond twintig Arabieren opgepakt op verdenking van banden met terreurnetwerken, maar op de zes na zijn ze al na korte tijd vrijgelaten of uit Bosnië gedeporteerd.

Het Hooggerechtshof van de moslim-Kroatische federatie gaf gisteren opdracht tot vrijlating van de zes Arabieren, omdat er te weinig bewijzen zijn om hun hechtenis nog langer te rechtvaardigen. De Kamer voor Mensenrechten, de hoogste instantie die zich in Bosnië met vraagstukken over de rechten van de mens bezighoudt, droeg vervolgens de Bosnische regering op te zorgen dat vier van de zes Arabieren in Bosnië blijven. De opdracht geldt om uiteenlopende juridische redenen niet voor de twee anderen.

De Arabieren hebben tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) als vrijwilligers aan de kant van de Bosnische moslims gevochten en zijn na de oorlog in Bosnië gebleven. Van de drieduizend buitenlandse moslim-vrijwilligers die in de Bosnische oorlog vochten, zijn er honderden nog in Bosnië.

Gisteren heette het in Bosnië dat de overheid de zes één voor één zou vrijlaten en dat vandaag de eerste arrestant de gevangenis zou verlaten. Vandaag werd meegedeeld dat de zes echter direct aan de Amerikaanse ambassade zijn overhandigd, ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof. In de Bosnische media wordt gespeculeerd dat de Amerikanen hen zo snel mogelijk willen deporteren naar de landen waar ze vandaan komen of naar een gevangenis in de Verenigde Staten.