`Andersen blijft overeind'

Accountants- en adviesbureau Andersen lijdt onder het Enron-schandaal in de VS. Maar bestuursvoorzitter Jan Dalhuisen van de Nederlandse vestiging heeft vertrouwen in de toekomst. `Onze organisatie is veerkrachtig.'

Jan Dalhuisen is nijdig. De bestuursvoorzitter van Andersen Nederland (1.700 werknemers, drie vestigingen) volgt de afgelopen dagen met ontzetting de media. ,,Wat een agressie, wat een speculatieve berichtgeving. De ondergang van Enron wordt ons in de schoenen geschoven. Daar maak ik mij geweldig kwaad om.''

Integriteit is het hoogste goed van een accountant. Andersen haalt cruciale documenten over Enron door de papiervernietiger. Dan is het toch niet gek dat het publiek aan de integriteit van Andersen twijfelt?

,,Ja, dat begrijp ik wel. Maar nog lang niet alle feiten zijn boven tafel. Wie zegt dat het cruciale documenten zijn? En kijk eens naar onze openheid. Wij hebben zelf naar buiten gebracht dat documenten zijn vernietigd. Feit is dat Enron een strak gefinancierde onderneming was en dat ze een aantal riskante investeringen hebben gedaan. Verder wil ik in dit stadium inhoudelijk niet op Enron ingaan. De woordvoering daarover wordt uitsluitend vanuit de VS gedaan.''

Zijn er al Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, waarvan jullie de boeken controleren, die het vertrouwen in Andersen hebben opgezegd?

,,Nee, geen enkele. Wij hebben klanten als CMG, Vedior, UPC, KPNQwest, Versatel, Triple P en Exact. Hen hebben wij of bezocht of we hebben ze telefonisch gesproken om uitleg over de situatie te geven. Of we ze moesten geruststellen? Het gaat niet om geruststellen, we hebben een vertrouwensband met elkaar. Ze willen op de hoogte worden gehouden. Over de feiten. Sterker, ze steken ons een hart onder de riem.''

Andersen verdiende met Enron bijna net zoveel geld met adviseren als met controleren. Een mogelijke reden om een oogje dicht te knijpen tijdens een controle. Hoe staat het wat dit betreft met de Nederlandse beursgenoteerde klanten van jullie?

,,Zo'n beetje bij alle aan de beurs genoteerde bedrijven waarvan wij de financiële huishouding controleren, in Nederland zijn dat er 11, voorzien wij ook van advies. Dat is vooral op het gebied van fusies en overnames, uitgifte van nieuwe aandelen etcetera. Maar grootschalige automatiseringssystemen voor ze bouwen doen we niet. Ongeveer een kwart van de Nederlandse omzet van Andersen komt uit controle, de rest is advisering.''

Enron heeft een bedrijf in Nederland. Heeft één van de talloze Amerikaanse onderzoekscommissies bij jullie documenten opgevraagd?

,,Nee, dat is niet gebeurd. In Almelo zit Enron Wind Rotorproduction, een kleine onderneming die pas sinds kort deel uitmaakt van de Amerikaanse moeder. Wij controleerden, tot gisteren, bij hen de boeken.''

Stel dat Andersen een miljardenclaim van gedupeerde beleggers en werknemers van Enron krijgt. Vallen jullie dan om?

,,Een claim is iets zuiver hypothetisch. We hebben een adequate verzekering, hoewel ik niet in details kan treden. Bovendien is Andersen financieel heel gezond, maar omdat we een maatschap zijn kan ik ook daar niet over uitweiden. Het kan zo zijn dat de partners, in Nederland zijn dat er 65, in het geval van een claim hun inkomen zien dalen. Als partner deel je mee in de winst, maar ook in de kosten.''

Tenslotte, zijn er in Nederland al partners vertrokken of hebben zij aangekondigd te vertrekken sinds 8 november, de dag waarop bij Andersen VS de dagvaarding in de bus viel?

,,Nee, dat is niet het geval. En we verwachten ook niet dat dit gebeurt. Onze organisatie is veerkrachtig. Andersen blijft ondanks deze affaire overeind staan. Dat weet ik zeker.''