Ajax vraagt Cruijff als commissaris

Ajax wil Johan Cruijff in de raad van commissarissen. Dit zegt algemeen directeur Arie van Eijden in een interview met het voetbalmaandblad Elf dat maandag verschijnt.

Van Eijden ziet in Cruijff de ideale ambassadeur van Ajax. ,,Hij zou ook uitstekend een adviseursfunctie kunnen vervullen.'' Van Eijden maakt over dit gespreksonderwerp op korte termijn een afspraak met de oud-speler. Cruijff liet onlangs weten dat hij niet beschikbaar is als opvolger van Ajax-voorzitter Michael van Praag, die in oktober aftreedt.

In het college van toezichthouders van Ajax zitten nu Michael van Praag, Klaas Nuninga, Hein Blocks, Sjoerd van Loon en John de Mol.

Cruijff debuteerde op 15 november 1964 als speler in het eerste van Ajax. In 1973 vertrok hij naar Barcelona. Aan het einde van zijn carrière speelde hij van 1981 tot 1983 nog eens twee seizoenen voor Ajax.

In juli 1985 trad Cruijff als technisch directeur in dienst bij Ajax. In 1987 veroverde Ajax onder zijn leiding de Europa Cup II ten koste van Lokomotive Leipzig. In de competitie eindigde Ajax drie keer als tweede met Cruijff als trainer op de bank.

Voor oud-speler Marco van Basten heeft Ajax nog geen baan op het oog. ,,Hij moet eerst maar eens de verkorte trainerscursus in Zeist volgen en dan kijken of hij dit vak leuk vindt'', zegt Van Eijden in hetzelfde vraaggesprek.

De algemeen directeur maakt verder duidelijk dat de uitschakeling van Ajax afgelopen najaar in het UEFA-Cuptoernooi tegen FC Kopenhagen cruciaal is geweest voor het ontslag van trainer Co Adriaanse. Als Ajax een ronde verder was gekomen, was de club aardig op weg dit seizoen uit de rode cijfers te raken.

Van Eijden vindt dat Ajax in de jaren dat hij werkzaam was als directeur betaald voetbal van de KNVB op te grote voet heeft geleefd. ,,Er stond een grote pot met geld en iedereen dacht dat je daarin kon blijven roeren. Er waren te veel uitgaven en te weinig inkomsten. Waarom in godsnaam zestig spelers voor twee elftallen?''

Wat betreft de FIOD-affaire rondom de transfers van de Deen Michael Laudrup en de Georgiër Shota Arveladze weet Ajax nog steeds niet waar het aan toe is. De Amsterdamse club heeft nog geen aanklacht gezien.