Aegon legt extra geld opzij voor Enron

De teloorgang van energiegigant Enron en de tegenvallende economische ontwikkelingen hebben verzekeraar Aegon ertoe gebracht de voorziening voor risicovolle leningen met ongeveer 300 miljoen dollar (333 miljoen euro) te verhogen. Hoe hoog de totale voorziening voor dit soort leningen nu is wil Aegon niet zeggen.

De extra voorziening is nodig omdat het risico van oninbare obligatieleningen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zegt Aegon. Voor welk risico de 300 miljoen euro specifiek is genomen wilde de verzekeraar niet zeggen, maar het heeft voor ongeveer hetzelfde bedrag aan leningen uitstaan bij het vrijwel failliete Enron. Aegon is niet het enige Nederlandse bedrijf dat geld dreigt te verliezen aan de val van het Amerikaanse bedrijf, ook ABN Amro, ING en Fortis lijden waarschijnlijk vele miljoenen euro schade.

Het geld voor de verhoging van de voorzieningen komt uit de verkoop van Aegons belangen in twee joint ventures in Mexico. De belangen in levensverzekeraar Seguros Banamex Aegon en pensioenfonds Afore Banamex Aegon zijn verkocht aan Grupo Financiero Banamex, een onderdeel van het Amerikaanse Citigroup. De verkoop van Aegons belangen kwam niet onverwacht. Citigroup kocht Banamex vorig jaar waardoor Aegons partner in de twee joint ventures opeens een concurrent werd.

Aegon krijgt 1,24 miljard dollar van Citigroup en ontvangt nog eens 40 miljoen dollar aan dividend over de winst van de twee activiteiten in 2001. De transactie, die in het boekjaar van 2001 wordt meegerekend, zal ,,geen noemenswaardige'' invloed hebben op de resultaten. In het bedrag is een boekwinst van 800 miljoen dollar begrepen waarvan 500 miljoen dollar ten gunste komt aan het eigen vermogen. De 300 miljoen die overblijft zou ten goede komen van het resultaat, maar wordt dus in de pot voor de voorzieningen gestopt.

Aegon herhaalde dat de winst over 2001 zal stijgen met 12 tot 17 procent, maar de groei van het resultaat zal eerder 12 dan 17 procent bedragen. Het wegvallen van de Mexicaanse inkomsten, 53 miljoen dollar in de eerste negen maanden van 2001, zal weliswaar een licht negatieve invloed hebben op de winst in 2002. De verzekeraar heeft nu geen activiteiten meer in Latijns-Amerika, maar een woordvoerder zegt dat het geïnteresseerd blijft in Mexico.

Het is de tweede transactie van Aegon deze week. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat het 6,3 miljoen aandelen in vastgoedbeleggingsfonds Rodamco Europe had geplaatst bij andere beleggers.