Zwaardere klacht tegen Britse terrorist

De Amerikaanse regering heeft de Britse `schoenenterrorist' Richard Reid gisteren formeel beschuldigd van een poging om een vliegtuig met 197 inzittenden op te blazen.

Volgens de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, is Reid (28) ,,in staat van beschuldiging gesteld als een door [Osama bin Ladens] Al-Qaeda opgeleide terrorist die probeerde om vlucht 63 van American Airlines te vernietigen met in zijn schoenen verborgen explosieven''. Op de beschuldigingen staan maximaal vijf levenslange gevangenisstraffen.

Reid werd op 22 december door medepassagiers in een vliegtuig met bestemming Miami met geweld verhinderd om zijn schoenen aan te steken. Het toestel, dat uit Parijs afkomstig was, landde in Boston, waar Reid in hechtenis werd genomen en in eerste instantie werd beschuldigd van het hinderen van de bemanning. De nieuwe tenlastelegging spreekt van een poging tot gebruik van een ,,wapen van massavernietiging, bestaand uit een explosieve bom geplaatst in elk van zijn schoenen''.

In de tenlastelegging staat dat Reid is opgeleid door Al-Qaeda in Afghanistan. Ashcroft zei op een persconferentie in Washington dat een en ander ,,ons opmerkzaam maakt op een duidelijke, onmiskenbare dreiging dat Al-Qaeda de Verenigde Staten opnieuw kan aanvallen'', zoals op 11 september. ,,We moeten erop voorbereid zijn. ,,We moeten waakzaam zijn.''

Een van Reids advocaten, Tamar Birckhead, wees erop dat de tenlastelegging niet stelt dat een van de Reid aangewreven misdrijven namens Al-Qaeda is gepleegd. ,,Wij zijn ons niet bewust van een basis voor een dergelijke beschuldiging'', zei zij.

De tenlastelegging komt een dag na een bericht in de Wall Street Journal dat een man die aan Reids beschrijving beantwoordt vanuit Amsterdam als verkenner heeft gewerkt om doelen voor aanslagen namens Al-Qaeda te inventariseren. De krant citeerde uit een rapport dat de krant had aangetroffen in een computer die zijn journalisten in Afghanistan hadden gekocht en die afkomstig zou zijn uit een verlaten gebouw van Al-Qaeda in Kabul. Net zoals Reid had de Al-Qaeda-verkenner onder andere Israël bezocht, waar hij ,,uitzonderlijk goede mogelijkheden'' voor terrorisme had gevonden.

Reid bekeerde zich tot de islam toen hij in een Britse gevangenis zat. Hij bezocht later een Londense moskee die ook werd gefrequenteerd door Zacarias Moussaoui, een Fransman van Marokkaanse afkomst die in de VS wordt vervolgd in verband met de aanslagen van 11 september.

De Algerijn Mokhtar Haouari is gisteren tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens samenzwering tot een bomaanslag op de luchthaven van Los Angeles tijdens de millenniumviering. De hoofddader, de Algerijn Ahmed Ressam, had tegen Houari getuigd. Ook dit complot heeft te maken met activiteit van Al-Qaeda.