VS bestrijden terreur in opstandig deel Filippijnen

Meer dan 600 Amerikaanse militairen, waaronder 160 anti-terreur-commando's, zullen vanaf deze week in de Filippijnen arriveren om soldaten daar te helpen bij de bestrijding van terreur.

De landing van de militairen is buiten Afghanistan de grootste Amerikaanse troepenzending sinds 11 september en volgens waarnemers een indicatie dat de volgende fase van Amerika's oorlog tegen terrorisme in de Filippijnen zal worden uitgevochten. De Amerikanen, die in eerste instantie als adviseur komen, zullen Filippijnse troepen bijstaan in de strijd tegen de terreurgroep Abu Sayyaf, een groep gewelddadige moslims die zeggen te vechten voor een islamitische staat, maar zich vooral bezig houden met gijzelingen-voor-losgeld. Amerika ziet de groep als een cel van Al-Qaeda, de terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Amerika op 11 september vorig jaar.

Mogelijk zullen de Amerikaanse troepen patrouillerende Filippijnse soldaten vergezellen. Ze zijn gewapend en hebben toestemming om te schieten uit zelfverdediging. ,,Het is geen bescheiden groep'', aldus de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld deze week. Volgens Rumsfeld zullen de Amerikaanse troepen pas vanaf volgende maand gaan deelnemen.

In het opstandige zuiden van de Filippijnen zijn de afgelopen dagen ruim twintig doden en vijftig gewonden gevallen bij gevechten tussen het Filippijnse leger en volgelingen van de islamitische leider Nur Misuari.

Gisteren beschoten politiemannen drie soldaten in hun legertruck, waarna zo'n dertig burgers de militairen doodsloegen en in één geval onthoofden. De politiemannen zijn zogenoemde `geïntegreerden': moslims die tot 1996 in een guerrillaleger zaten dat vocht voor een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van de Filippijnen. Op grond van een in 1996 gesloten akkoord tussen regering en het Islamitische Nationale Bevrijdingsfront (MNLF), werden ze geïntegreerd in het regeringsleger en in de politiemacht in ruil voor autonomie.

De ondertekenaar van het akkoord, de tot gouverneur van de autonome islamitische regio benoemde ex-guerrillaleider Misuari, besloot eind vorig jaar de strijd tegen de regering te hervatten. Volgens hem heeft het akkoord de moslimminderheid verder achterop gebracht. Zo'n zeshonderd volgelingen wist hij achter zich te krijgen. Veel van hen zijn `geïntegreerde' soldaten en politiemannen. Inclusief de gevechten deze week leidde de opstand tot 120 doden en tot de arrestatie van Misuari die vast zit in de hoofdstad Manila

Volgens het Filippijnse leger werken Misuari's volgelingen samen met Abu Sayyaf.