Voorkeur Theater

De Bezetting

De Bezetting is een reizend jongerenfestival dat deze week in Den Bosch begint. De organisatie wil dat het theater meer van jongeren wordt; dat zij de theaters gaan bezetten. Naast toneel is er ook film, cabaret, popmuziek en dans. Ook zijn er vele workshops en after parties. In Den Bosch spelen op 18 januari Aya (woestijndans), De Kift (fanfarepunk), Accrorap (Franse hiphopdans), Droog Brood (licht-absurd cabaret) en het Laagland met de voorstelling Beat. In Beat hangen vier jongens in een park rond. Een van hen wil voor het eerst met een meisje naar bed.

De komende weken bezetten de jongeren Lelystad, Alkmaar, Rotterdam, Enschede en Apeldoorn. Aldaar spelen ook ISH2 (rolschaatsdans van Marco Gerris), MUZ Theater (de Stones, Truckstop), Het Syndicaat (Alles) en Made in da Shade (Diggydotcom). Op 8 februari treedt Twarres op in Enschede.

De Bezetting. 18 jan Den Bosch, 23-25 jan Lelystad, 28 en 29 jan Alkmaar, 5 febr Rotterdam, 7-8 febr Enschede, 22 maart Apeldoorn. Inl.: 020-6276162.

Leonce en Lena

Georg Büchners komedie uit 1836 is een grimmig sprookje. Regisseur Alize Zandwijk maakte het sprookje nòg gemener, met hoofdpersonen die hun verveling uiten in verziekte humor. Dat deze humor bij het Ro Theater toch iets fris heeft komt door de sprankelende vondsten. En door het sterke spel.

18 jan Amstelveen Schouwburg, 21 jan Amsterdam Stadsschouwburg, 24 jan Utrecht Stadsschouwburg.

Corolianus

Coriolanus is een weinig gespeeld drama van Shakespeare over een Romeinse oorlogsheld die het verbruit bij het volk. Theatergroep Aluin speelt dit stuk over democratie en volksmennerij op grappige, heldere en cabareteske wijze, waarbij de spelers tussen kledingrekken staan en doorlopend proberen het publiek voor zich te winnen. Toneelgroep Dood Paard toert momenteel ook met een, minder geslaagde, versie van Corolianus.

18 jan Witte Theater IJmuiden, 19 jan De Fransche School Culemborg.