Voorkeur Bioscopen

De verlossing

Verfilming door Hugo Claus van zijn eigen toneelstuk volgt een vrouw (Gilda De Bal) op de dag dat zij doodgaat, `een dag als elke andere'. In bizarre stileringen betoont Claus zich weer eens een meester, vooral ook door de prachtige creaties van Jan Decleir als een kippen temmende, geestelijk afwezige echtgenoot en van Peter Van Den Begin als schlemielige zoon des huizes. Willeke van Ammelrooy is de geest van een overleden zuster. En passant vertelt Claus ook weer over Belgisch verdriet, over de humuslaag van het racisme en over een treurige koning.

De verlossing. Regie: Hugo Claus. Met: Gilda De Bal, Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy.

In: Amsterdam Cinecenter en Het Ketelhuis. Eindhoven: Chassé. Nijmegen: Lux.

Gilda De Bal en Jan Decleir

Gimme Shelter

Documentaire van Albert en David Maysles en editor Charlotte Zwerin over het legendarische en beruchte gratis concert dat The Rolling Stones in 1969 gaven op de racebaan van Altamont bij San Francisco, werd langs digitale weg zo goed gerestaureerd dat de beelden veel duidelijker zijn dan bij de eerste vertoningen in 1970.

Gimme Shelter. Regie: Albert en David Maysles en Charlotte Zwerin. Met: The Rolling Stones.

Te zien in meer dan 9 theaters.

Familie

Filmversie van Maria Goos' stuk Familie is een inventieve variant op het bekende gegeven van een familie die weer eens voltallig bij elkaar komt en de bom eindelijk laat barsten. De personages zijn zo karikaturaal als mensen binnen een familie kunnen worden.

Familie. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. Met: Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Anneke Blok.

Te zien in: Amsterdam: Kriterion. Den Haag: Babylon. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver.

Minoes

Met flair en vaart gemaakte productie van Annie M.G. Schmidts klassieker over katten en mensen en een poezenmeisje dat opgesloten zit in het lichaam van een joffer. Carice van Houten blaast, krabt en is `kats' en de roddelende poezen doen niet voor mensen onder. Theo Maassen is de verlegen journalist Tibbe die de held van Killendoorn wordt.

Minoes. Regie: Vincent Bal. Met: Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek, Jack Wouterse. Te zien in meer dan 108 theaters.

En verder

Tarkovski-retrospectief in Utrecht: 't Hoogt; Blue Velvet in Amsterdam: Filmmuseum. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis; Discovery Of Heaven in meer dan 37 theaters; Italian For Beginners in meer dan 9 theaters; Nynke in meer dan 19 theaters; La Pianiste in Amsterdam: Rialto. Sneek: Amicitia. Utrecht: 't Hoogt; La Stanza Del Figlio in Assen: De Kolk. Eindhoven: Pathé. Zutphen: Luxor. Together Hilversum: Filmtheater Hilversum. Wageningen: Filmhuis Movie W. Hoofddorp: Theater Het Oude Raadhuis.