Vooral winnaars op vrolijke beurs

De Amsterdamse effectenbeurs kende vanmorgen nauwelijks verliezers. Net als andere Europese beurzen putte het Damrak inspiratie uit de kwartaalresultaten van Amerikaanse technologiebedrijven. Compaq, Apple en Yahoo voldeden met hun interimcijfers aan de verwachtingen of overtroffen die zelfs. De AEX-index noteerde rond het middaguur een winst van 1,1 procent op 494,65 punten.

Toeleverancier van de chipindustrie ASML hield de markt bezig. Het bedrijf publiceerde vanochtend als eerste van de hoofdfondsen zijn prestaties over geheel 2001. De machinebouwer boekte vorig jaar een verlies van 479 miljoen euro, een minder slecht resultaat dan analisten hadden verwacht. Een eenmalige voorziening zorgt voor de grootste schade, maar ook zonder deze last maakte ASML verlies. Beleggers zagen geen verrassingen in de cijfers. Rond het middaguur schommelde het aandeel rond de slotkoers van gisteren van 21 euro.

Telecombedrijf KPN was vanochtend een van de grootste stijgers nadat de Amerikaanse zakenbank Lehman het aandeel op zijn top-10 van koopaanbevelingen in Europa plaatste. Volgens de bank staat het Nederlandse bedrijf op een keerpunt met het vernieuwde bestuur, de ,,solide'' financiering en verbeterde winstvooruitzichten. Het telecomaandeel won een kleine 4 procent op 6,18 euro.

Ook ING werd duurder, 3,2 procent op 28,36 euro. De bankverzekeraar gaat in Australië en Nieuw-Zeeland zijn krachten bundelen met het Australische ANZ, wat een sterkere positie op het terein van vermogensbeheer en levensverzekeringen moet opleveren. Andere banken en verzekeraars stegen eveneens, zij het iets minder hard. Aegon maakte bekend een pakket aandelen in vastgoedfonds Rodamco Europe te hebben verkocht. Het pakket vertegenwoordigt een belang van 8 procent van de uitstaande aandelen. Het aandeel won 2,6 procent op 27,81 euro.

Het Duitse elektronicaconcern Siemens profiteerde in Frankfurt van kwartaalcijfers. Het vierde kwartaal bleek beter dan het derde. Het aandeel steeg bijna 2 procent.

Commerzbank was de grootste stijger in de DAX-index. Dit kwam door speculaties dat herverzekeraar Münchener Rück de bank bedrijf wil overnemen. De herverzekeraar houdt al een belang van 10 procent. Deutsche Telekom profiteerde van een forse stijging van zijn aantal mobiele abonnees.