Vervanging F-16

Nu we met de invoering van de euro zo'n beslissende stap richting Europa hebben gezet, verwacht je als burger dat het Nederlandse beleid daarop voortbouwt. Het zou onbegrijpelijk zijn als Nederland ter vervanging van de F-16 een Amerikaans toestel aanschaft in plaats van de Eurofighter.

Wat de kwaliteiten van beide toestellen zullen zijn weten we niet, want ze moeten nog ontwikkeld worden en de Nederlandse industrie kan een bijdrage claimen in de ontwikkeling van het Europese vliegtuig.

Voorts kan een algemene Europese keuze voor de Eurofighter wellicht Frankrijk ertoe te brengen zijn aeronautische vindingrijkheid in te brengen in de ontwikkeling van de Eurofighter, in plaats van vast te houden aan zijn eigen jager, de Rafale.

Alleen kijken naar de compensatieorders die Lockheed de Nederlandse industrie in het vooruitzicht stelt getuigt van kortzichtigheid. Misschien heeft de Europese marine straks een nieuw fregat nodig of de Europese energievoorziening een geavanceerde getijdecentrale, in de ontwikkeling en productie waarvan Nederland met zijn expertise een leidende rol had kunnen verwerven. Als wij thans voor de Joint Striker Fighter kiezen kunnen we later niet klagen wanneer landen als Duitsland en Engeland op hun beurt ons in de kou laten staan.

Terecht zegt het PvdA-kamerlid Timmermans dat hier veel meer op het spel staat dan de vervanging van de F-16. Het gaat om de vraag of we op weg zijn naar een Verenigde Staten van Europa, die op elk terrein de concurrentie aandurven met de Verenigde Staten van Noord-Amerika.