Verkiezingsuitslag Zambia en Madagascar betwist

In twee Afrikaanse landen waar vorige maand verkiezingen werden gehouden, wordt de uitslag betwist. In Zambia diende oppositieleider Anderson Mazoka gisteren een verzoek in bij het Hooggerechtshof om de uitkomst van de verkiezingen van 27 december ongeldig te verklaren. Op Madagascar gelastte het Constitutioneel Hooggerechtshof gisteren een hertelling van de stemmen die op 16 december bij de presidentsverkiezingen werden uitgebracht.

Volgens de officiële uitslag in Zambia heeft Levy Mwanawasa, de kandidaat van de MDD die al tien jaar aan de macht is, de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij is inmiddels als staatshoofd geïnstalleerd. Mwanawasa haalde 29 procent van de stemmen, net voor oppositieleider Mazoko met 27 procent. Het verschil bedroeg maar 30.000 stemmen.

Waarnemers uit de Europese Unie en van invloedrijke Zambiaanse groeperingen als de Foundation for Democratic Process (FODEP) en Afronet hebben geconsteerd dat er bij de verkiezingen op grote schaal geknoeid is. Volgens de petitie van Mazoka is de nationale kiescommissie er niet in geslaagd voor vrije en eerlijke verkiezingen te zorgen en was grootscheepse fraude erop gericht de kandidaat van de regeringspartij in het zadel te helpen. Daarom eist hij dat de officiële uitslag niet wordt erkend.

Zijn verzoek wordt ondersteund door vier andere oppositieleiders die ook aan de presidentsverkiezingen hebben meegedaan. Christon Tembo, Godfrey Miyanda, Tilyenji Kaunda en dominee Nevers Mumba hebben hun partijbestuurders gevraagd te helpen met het verzamelen van bewijzen van fraude. ,,We willen dat Zambia geregeerd wordt door een leider die legitiem is gekozen'', zei dominee Mumba na overleg van het viertal.

Kort na het indienen van de petitie werd het hoofdkantoor van Mazoka's Partij voor Nationale Ontwikkeling (UPND) overvallen door de politie. De agenten zochten traangasgranaten, maar vonden niets. President Mwanawasa zei dat hij zichzelf als de legitiem gekozen leider van Zambia beschouwt en dat hij zal bewijzen dat beschuldigingen van verkiezingsfraude uit de lucht gegrepen zijn.

Het Constitutioneel Hooggerechtshof op Madagascar heeft opdracht gegeven tot een hertelling van de stemmen. Volgens de officiële uitslag haalde oppositiekandidaat Marc Ravalomana 46 procent en president Didier Ratsiraka 41 procent. Omdat geen van beide kandidaten een absolute meerderheid boekte, moet een tweede verkiezingsronde worden gehouden. Maar volgens oppositiekandidaat Ravalomana is er gesjoemeld en kreeg hij wel meer dan vijftig procent. Begin deze week hebben dagelijks zo'n honderdduizend demonstranten in de hoofdstad Antananarivo geprotesteerd tegen het geknoei bij de verkiezingen. President Ratsiraka is al meer dan twintig jaar aan de macht, met uitzondering van de periode 1993 tot 1996.