Tsjechië en Oostenrijk blijven over Temelín en Haider kijven

Je kunt het gekijf bijna tot in Boedapest horen. In deze donkere, grijze winterdagen gaan Tsjechië en Oostenrijk er weer eens even lekker tegenaan. Inzet is opnieuw de omstreden kerncentrale Temelín vijftig kilometer van de grens met Oostenrijk.

Het atoomvrije Oostenrijk maakt zich grote zorgen over de Tsjechische centrale die een mengelmoes is van Russische en westerse technologie. Formeel hebben de twee landen hun geschil over Temelín eind vorig jaar bijgelegd. Maar in praktijk geven de Oostenrijkers niet op en zeker niet Jörg Haider en zijn meeregerende rechts-populistische FPÖ.

Afgelopen maandag begonnen de FPÖ met een nationale petitie tegen de Tsjechische kerncentrale. ,,Hoe eerder Oostenrijk zich van de Jörg Haider en zijn postfascistische FPÖ ontdoet hoe beter'', reageerde de Tsjechische premier Miloš Zeman laconiek. Zijn woordvoerder mocht er vervolgens nog een schepje bovenop doen door te zeggen dat de woorden van Zeman geen enkel nieuws bevatten, omdat iedereen weet hoe hij over Haider denkt en dat de denkbeelden van Haider in de hele wereld bekend zijn.

Oostenrijk reageerde furieus en stuurde zijn ambassadeur in Praag met een boze brief naar het bureau van de premier. Helaas, de premier bleek even geen tijd te hebben voor de verhitte Oostenrijker. Misschien volgende week. Intussen gaat Zeman vrijmoedig door. In een interview met het dagblad Hospodarské Noviny noemt hij het Oostenrijkse referendum ,,bedrog''. Volgens Zeman wil Haider met zijn actie het Tsjechische lidmaatschap van de Europese Unie tegenhouden. ,,Meneer Haider weet niets van kernenergie of milieuzaken. Meneer Haider is uitsluitend expert op het gebied van populisme.'' In Oostenrijk staan ze inmiddels in de rij om de volkspetitie te tekenen. In Tsjechië vinden ze het voorlopig wel leuk.